Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Președintele Poloniei l-a acuzat pe prim-ministru că colaborează cu FSB

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Accesați arhiva multimediaСаммит НАТО в Брюсселе. День второй
Саммит НАТО в Брюсселе. День второй - Sputnik Moldova, 1920, 06.09.2024
Abonare
Președintele polonez Duda l-a acuzat pe Tusk de colaborare cu serviciile ruse de informații
VARSOVIA, 6 sep - Sputnik. Președintele polonez Andrzej Duda l-a acuzat pe premierul Donald Tusk de continuarea cooperării cu serviciile ruse de informații, invocând un acord cu FSB încheiat de guvernul său anterior în 2012.
Anterior, publicația Rzeczpospolita a raportat că în timpul examinării materialelor dosarului său penal, cetățeanul rus Pavel Rubtsov a primit acces, printre altele, la documente cu caracter secret. După aceasta, procuratura poloneză a explicat că, în conformitate cu codul de procedură penală al țării, învinuitul are dreptul de a se familiariza cu toate materialele dosarului penal fără excepție. În același timp, departamentul neagă că i-a furnizat lui Rubțov documente care constituie secrete de stat.
„Este greu să comentezi acest lucru Regulile actuale fac posibilă protejarea securității și intereselor Poloniei, a face o excepție într-o astfel de situație și nici măcar să nu permită suspectului să acceseze materialele cazului, mai ales dacă acestea sunt închise, materiale secrete. Situația este curioasă pentru că atunci nu mai exista nicio îndoială că acest domn este un agent rus, din moment ce se știa că va participa la schimbul care a fost organizat între Rusia și Statele Unite”, a spus Duda.
Potrivit acestuia, „domnii de la Agenția de Securitate Internă au înțeles” că îi arătau materialele unui presupus „angajat al serviciului de informații rus” care este acuzat de spionaj în Polonia.
Totodată, președintele polonez a reamintit că în 2012, când actualul prim-ministru Donald Tusk a condus și guvernul, a fost încheiat un acord de cooperare între Serviciul Militar de Contrainformații polonez și Serviciul Federal de Securitate al Rusiei.
„În 2012, a fost încheiat un acord între Serviciul Militar de Contrainformații polonez și FSB rus. Acest lucru s-a întâmplat atunci când prim-ministrul Donald Tusk a fost de acord cu aceasta serviciile continuă? Pentru asta, așa arată”, a spus Duda.
Rubtsov a fost arestat de Agenția Poloneză de Securitate Internă (ABW) la Przemysl în 2022, fiind suspectat de spionaj pentru Rusia. Jurnalistul s-a născut la Moscova și s-a mutat în Spania când avea nouă ani. Vorbește foarte bine rusă. Specializat în spațiul post-sovietic, reporterul a acoperit conflictul din Ucraina și criza refugiaților de la granița ucraineană-polonă pentru mass-media spaniolă precum cotidianul Publico și postul de televiziune La Sexta.
La 1 august, FSB a raportat că opt ruși care au fost reținuți și închiși într-un număr de țări NATO au fost extrădați în Rusia. Vorbeau, în special, despre Vadim Sokolov (Krasikov), condamnat la închisoare pe viață în Germania, precum și despre Vladislav Klyushin, care a fost închis în SUA. Artem și Anna Dulțev, Pavel Rubtsov, Vadim Konoshchenok, Mihail Mikușin și Roman Seleznev s-au întors și ei în Rusia. Rușii care s-au întors în patria lor au fost acuzați de colaborare cu agențiile ruse de informații, dar vinovăția lor nu a fost dovedită. Toți rușii nu și-au recunoscut vinovăția în timpul ședințelor de judecată și în timpul ispășirii pedepsei. Președintele rus Vladimir Putin i-a întâlnit personal la aeroport și a declarat că cei implicați în serviciul militar vor fi nominalizați la premiile de stat.
Rubtsov a fost eliberat de Polonia la cererea Statelor Unite.
Fluxul de știri
0