Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Liga Arabă: Netanyahu nu dorește o încetare a focului în Gaza

© AP Photo / Gali Tibbon/Pool Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu chairs the weekly cabinet meeting at the Prime Minister's office in Jerusalem, Sunday, April 15, 2018
Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu chairs the weekly cabinet meeting at the Prime Minister's office in Jerusalem, Sunday, April 15, 2018 - Sputnik Moldova, 1920, 05.09.2024
Abonare
Secretarul general al Ligii Arabe Gate: Netanyahu nu vrea să ajungă la un acord de încetare a focului în Gaza
CHIȘINĂU, 5 sep – Sputnik. Premierul israelian Benjamin Netanyahu nu vrea să ajungă la un acord privind încetarea focului în Fâșia Gaza, care amenință cu pierderea rolului cheie al Egiptului în regiune, a declarat secretarul general al Ligii Statelor Arabe (LAS), Ahmed Aboul Gheit.
Luni, Netanyahu a anunțat necesitatea controlului militar israelian în Coridorul Philadelphia de la granița dintre Fâșia Gaza și Egipt. Potrivit premierului israelian, fără aceasta este imposibil să se atingă nici obiectivele războiului, nici întoarcerea ostaticilor.

„Respingerea prezenței trupelor israeliene în zona Coridorului Philadelphia este o poziție clară a Egiptului, susținută de țările arabe și bazată pe refuzul de a reocupa Fâșia Gaza și populația acesteia și are autoritate legală și politică, iar Israelul, cu pozițiile sale recente, în special minciunile, pe care le spune Netanyahu, amenință cu pierderea rolul cheie al Egiptului în regiune”, a declarat Abul Gheit într-o declarație a Ligii Arabe, obținută de RIA Novosti.

Aboul Gheit a mai remarcat că rolul Egiptului în protejarea drepturilor palestinienilor este clar, adăugând că încercările premierului israelian de a aduce acuzații împotriva Cairoului sunt o acoperire pe care Netanyahu, din motive politice, o folosește pentru a continua lupta în enclava palestiniană.
Egiptul a declarat anterior că consideră inacceptabilă prezența Israelului pe partea palestiniană a punctului de control Rafah și în Coridorul Philadelphia de la granița dintre Fâșia Gaza și Egipt.
Principalul punct în care nu se poate ajunge la înțelegerea reciprocă este cererea Israelului de a-și menține prezența la linia Philadelphia și la punctele de trecere a frontierei de la granița cu Egiptul, inclusiv Rafah. Conducerea Hamas consideră astfel de condiții inacceptabile și cere retragerea completă a armatei israeliene din Fâșia Gaza.
Fluxul de știri
0