Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Cheltuielile NATO pentru apărare ar trebui să crească, a spus secretarul general adjunct

© AP Photo / Mindaugas KulbisНорвежские солдаты батальона усиленного передового присутствия НАТО
Норвежские солдаты батальона усиленного передового присутствия НАТО - Sputnik Moldova, 1920, 02.09.2024
Abonare
Secretarul general adjunct al NATO: Cheltuielile pentru apărare ar trebui să depășească două procente din PIB
CHIȘINĂU, 2 sep -Sputnik. Cheltuielile pentru apărare ale țărilor membre NATO pe fondul „scenariilor de amenințare” existente vor trebui să depășească 2% din PIB, a declarat secretarul general adjunct al NATO pentru politica și planificarea de apărare, Angus Lapsley, scrie Defense One .
În prezent, doar cinci țări NATO cheltuiesc mai mult de 3% din PIB pentru apărare. Acestea sunt Polonia , Estonia , SUA , Letonia și Grecia . În același timp, două treimi din țările alianței îndeplinesc cerința de cheltuieli de 2%.
„Având în vedere scenariile de amenințare cu care ne confruntăm astăzi, majoritatea aliaților europeni vor trebui să cheltuiască cu mult peste nivelul de 2% dacă vor să ofere capacitățile sporite și capabilități mai bune, mai utilizabile și durabile pe care le cerem acum să le ofere”, a spus Lapsley pe marginea Forumului Internațional de Securitate Globsec de la Praga .
Recent, ideile despre un conflict armat direct între alianță și Federația Rusă au fost din ce în ce mai auzite în Occident. Kremlinul a menționat că Federația Rusă nu reprezintă o amenințare, nu amenință pe nimeni, dar nu va ignora acțiunile care sunt potențial periculoase pentru interesele sale. În plus, în ultimii ani, Federația Rusă a remarcat o activitate NATO fără precedent în apropierea granițelor sale de vest. Alianța extinde inițiativele și o numește „izolvarea agresiunii ruse”. Moscova şi-a exprimat în mod repetat îngrijorarea cu privire la formarea forţelor de alianţă în Europa. Ministerul rus de Externe a afirmat că Rusia rămâne deschisă dialogului cu NATO, dar în mod egal, în timp ce Occidentul trebuie să abandoneze cursul militarizării continentului.
Fluxul de știri
0