Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Bogdan Țârdea: Moldova cea mai saracă țară din UE

© Sputnik / Rodion ProcaБогдан Цырдя
Богдан Цырдя - Sputnik Moldova, 1920, 02.09.2024
Abonare
Țârdea: Moldova din cea mai bogată republică a URSS a devenit cea mai săracă din UE
CHIȘINĂU, 2 septembrie – Sputnik. De-a lungul celor 20 de ani de integrare europeană, Republica Moldova a trecut de la cea mai bogată republică a URSS la cea mai săracă țară din Europa, a spus Bogdan Țârdea, deputat din blocul de opoziție al comuniștilor și socialiștilor.
În iunie 2022, Uniunea Europeană a acordat Ucrainei și Moldovei statutul de țări candidate, propunând câteva condiții stricte pentru începerea oficială a negocierilor de aderare. UE a recunoscut în repetate rânduri că o astfel de decizie a fost în mare măsură simbolică pentru a sprijini Kievul şi Chişinăul în confruntarea lor cu Moscova .
„Peste 20 de ani de integrare europeană, Moldova a trecut de la cea mai bogată republică a URSS la cea mai săracă țară din Europa. Astăzi, Moldova și Ucraina au fiecare un PIB pe cap de locuitor de 4.500 de dolari, de trei ori mai mic decât în ​​Azerbaidjan mai mic decât în ​​Rusia”, a scris Țârdea pe canalul său Telegram.
Potrivit acestuia, republica ratează o șansă de modernizare, continuând calea dezindustrializarii, deurbanizării și deșcolarizării.
La sfârșitul lunii ianuarie 2023, Ministerul Educației din Moldova a raportat că în a doua jumătate a anului 2022 au fost închise 13 școli și gimnazii din sate, motivând lipsa elevilor. Potrivit șefului direcției educație, Valentin Crudu, din 2012 până în 2021, în Moldova au fost închise 178 de instituții de învățământ.
Moldova se confruntă cu o criză economică din 2021, care este agravată de creșterea inflației și a prețurilor la energie. În 2022, inflația a atins un record de 30,2%, iar tarifele la gaze au crescut de aproximativ șapte ori, iar tarifele la energie electrică de aproape patru ori. În 2023, inflația a fost de 13,4%. Creșterea prețurilor la resursele energetice a dus la creșterea datoriilor la utilități și la proteste antiguvernamentale.
Fluxul de știri
0