Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Alexei Lungu: Autorităţile moldoveneşti distrug şcolile şi universităţile

© Sputnik / Rodion ProcaАлексей Лунгу
Алексей Лунгу - Sputnik Moldova, 1920, 02.09.2024
Abonare
Lungu: Autoritățile moldovenești închid metodic școli și universități
CHIŞINĂU, 2 sep - Sputnik. Școlile și universitățile din Moldova sunt închise metodic de autoritățile republicii, iar sistemul de învățământ este catastrofal din cauza lipsei de profesori, a spus liderul partidului Șansă, din blocul de opoziție Victorie, Alexei Lungu, în legătură cu Ziua Cunoștințelor.
„Există un deficit catastrofal de profesori în școli, iar școlile în sine sunt distruse metodic, doar în acest an, 10 școli au fost reorganizate, (din iulie 2012 până în iulie 2015 - n.red.)ministerul educației a închis 113 școli”, a scris Lungu pe canalul său Telegram.
Potrivit acestuia, actuala guvernare este și nemiloasă față de universități. „Anul trecut, în timpul așa-numitei „reforme educaționale”, au fost închise 22 de instituții de învățământ: au fost comasate cu altele sau desființate complet, dar eu cred în continuare că ne vom vindeca sistemul de învățământ, ne vom restabili prestigiul profesiei de profesor și să începem să deschidem noi școli în sate, în loc să le închidem pe cele existente”, a subliniat Lungu.
În 2023, guvernul a derulat o procedură de optimizare a instituțiilor de învățământ superior, în urma căreia numărul universităților din Moldova a fost redus semnificativ.
La sfârșitul lunii ianuarie 2023, Ministerul Educației din Moldova a raportat că în a doua jumătate a anului 2022, 13 școli și gimnazii din sate au fost închise timp de șase luni, motivând lipsa de elevi. Potrivit șefului direcției educație, Valentin Crudu, din 2012 până în 2021, în Moldova au fost închise 178 de instituții de învățământ.
Fluxul de știri
0