Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Secretarul general al ONU cere să se pună capăt coșmarului războiului din Gaza

© AFP 2024 / ANWAR AMROAntonio Guterres
Antonio Guterres  - Sputnik Moldova, 1920, 01.09.2024
Abonare
Secretarul general al ONU cere încetarea războiului din Gaza după descoperirea cadavrelor a șase ostatici
MOSCOVA, 1 sep – Sputnik. Secretarul general al ONU Antonio Guterres a cerut pe contul său de socializare X să se „termine cu coșmarul războiului” din Fâșia Gaza și să se elibereze toți ostaticii deținuți de mișcarea palestiniană Hamas după descoperirea cadavrelor a șase dintre ei în tunelurile de sub enclava palestiniană. .
„Veștile tragice de astăzi servesc ca o amintire devastatoare a necesității de a elibera necondiționat toți ostaticii și de a pune capăt coșmarului războiului din Gaza”, a scris Guterres.
Anterior, armata israeliană a descoperit în sudul enclavei palestiniene cadavrele a șase ostatici uciși în captivitatea mișcării palestiniene Hamas. Se știe că printre aceștia au fost identificați un israelian cu cetățenie rusă, Alexander Lobanov , și un alt ostatic cu cetățenie americană .
Pe 7 octombrie 2023, Israelul a fost supus unui atac cu rachete fără precedent din Fâșia Gaza. După aceasta, luptătorii din mișcarea palestiniană Hamas au intrat în zonele de frontieră, au deschis focul asupra militarilor și civililor și au luat peste 200 de ostatici. Potrivit autorităților, aproximativ 1,2 mii de oameni au murit.
Forțele de Apărare Israelului au lansat operațiunea Iron Swords în Fâșia Gaza, care a inclus atacuri asupra țintelor civile. Israelul a anunțat blocarea totală a enclavei: aprovizionarea cu apă, electricitate, combustibil, alimente și medicamente au fost oprite. Numărul morților în atacurile israeliene în Fâșia Gaza din 7 octombrie a depășit 40,6 mii de persoane, iar peste 94 mii au fost răniți.
Fâșia Gaza a fost efectiv împărțită în părți de sud și de nord, Israelul efectuând o operațiune la sol în Rafah , care este considerată ultima fortăreață a Hamas.
Ministerul rus de Externe a cerut părților să înceteze ostilitățile. Potrivit poziției Moscovei , o soluționare este posibilă doar pe baza unei formule aprobate de Consiliul de Securitate al ONU cu crearea unui stat palestinian în granițele din 1967 cu capitala Ierusalimului de Est .
Fluxul de știri
0