Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Recolta de struguri din Moldova va fi cu 35% mai mică decât în anul precedent

© Sputnik / Miroslav RotariВиноградник
Виноградник - Sputnik Moldova, 1920, 24.08.2024
Abonare
Ministerul Agriculturii din Moldova a oferit o prognoză pentru recolta de struguri din acest an.
CHIȘINĂU, 24 aug - Sputnik. Recolta de struguri din acest an în Moldova va fi cu 35% mai mică comparativ cu anul 2023 și va constitui între trei și 12 tone de struguri la hectar. Despre aceasta s-a anunțat la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare în urma ședinței Consiliului sectorial „Struguri, vin, produse vinicole și procesare” (CP FVV).
În 2024 se preconizează că aproximativ 220 de mii de tone de struguri vor fi trimise pentru procesare în Moldova, comparativ cu 263 de mii de tone în 2023.
„Specialiștii și-au exprimat îngrijorările cu privire la starea actuală a plantațiilor de struguri. Aproximativ 75 la sută din suprafețe se confruntă cu un deficit de apă sever sau moderat, și doar 25 la sută din plantații pot menține umiditatea optimă a solului”, a declarat ministerul.
Experții au declarat că, din cauza temperaturilor extrem de ridicate înregistrate între martie și iulie 2024, coacerea strugurilor a început cu 14-16 zile mai devreme decât în 2023. Prin urmare, agricultorii au trebuit să înceapă recoltarea în masă a strugurilor pentru fabricarea vinului încă din 12 august, în timp ce cu un an înainte recoltarea a început în prima decadă a lunii septembrie.
În acest sens, CP FVV a emis o serie de recomandări pentru stabilirea prețurilor de achiziție a strugurilor pentru producția de vin și a materiilor prime vinicole de înaltă calitate.
Fluxul de știri
0