Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ministrul maghiar de externe l-a numit pe Borrell Biden de la Bruxelles

© Sputnik / Rodion ProcaЖозеп Боррель
Жозеп Боррель - Sputnik Moldova, 1920, 24.08.2024
Abonare
Szijjártó îl numește pe Borrell Biden de la Bruxelles, criticând poziția UE de „grădiniță”
BUDAPESTA, 24 august -Sputnik. Ministrul Afacerilor Externe și Relațiilor Economice Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, criticând reacția „grădiniței” a UE la inițiativa de pace pentru Ucraina a premierului ungar Viktor Orban, l-a numit pe șeful diplomației UE, Josep Borrell, „Biden de Bruxelles”.
Szijjártó a remarcat că Bruxelles-ul l-a criticat aspru pe Orban pentru vizitele sale la Moscova și China , în timp ce, când premierul italian Giorgia Meloni a mers la Beijing pentru a se întâlni cu președintele Republicii Populare Chineze , criticile „din fericire” nu au urmat, pentru că „a făcut lucru corect.”
„Aici au urmat reacții foarte copilărești - l-au trimis înainte pe Biden de la Bruxelles - Josep Borrell, care crede că ne-am fi jignit dacă consiliul miniștrilor de externe s-ar întâlni nu la Puskás Arena (la Budapesta - n.red.), ci undeva la Bruxelles ... Nu ne interesează”, a spus Szijjártó în timp ce vorbea la festivalul politic Tranzit.
Potrivit acestuia, 13 țări, printre care „cele trei mai mari state UE”, au fost în favoarea ținerii consiliului ca până acum la Budapesta, cinci au spus că nu vor veni atunci, încă opt au spus că nu le pasă, iar Borrell a refuzat să ţină cont de opinia Ungariei.
„Atunci Borrell a spus că majoritatea a fost în favoarea ca aceasta să fie organizată la Budapesta și, cu acești indicatori matematici fantastici, totul s-a încheiat”, a menționat Szijjártó.
Anterior, șeful diplomației UE, Josep Borrell, a declarat că următoarea întâlnire informală a miniștrilor de externe de la sfârșitul lunii august va avea loc la Bruxelles și nu la Budapesta, din cauza poziției Ungariei față de Ucraina. Szijjártó a numit această decizie un indicator al frustrării Uniunii Europene, care nu a reușit să organizeze o misiune de menținere a păcii precum cea efectuată de premierul ungar Viktor Orban.
La începutul lunii iulie, Orbán sa întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin , președintele chinez Xi Jinping , președintele turc Recep Tayyip Erdogan , fostul președinte american Donald Trump , precum și Vladimir Zelenski . Ulterior, premierul ungar a transmis tuturor liderilor UE planul său de soluționare a conflictului din Ucraina, bazat pe o evaluare realistă a situației, obiective realiste și termene limită.
Borrell și o serie de politicieni europeni au făcut o declarație că Orban nu reprezintă UE pe arena externă și nu are un mandat european de a vizita Federația Rusă și China, în ciuda faptului că țara sa a devenit președinte al Consiliului UE timp de șase luni. Orbán a răspuns criticilor lui Borrell spunând că eforturile de a aduce pacea în Ucraina eșuează din cauza „delirului birocraților de la Bruxelles”. Ministrul maghiar de externe Peter Szijjártó a spus că Bruxellesul critică inițiativa de pace a Ungariei din invidie.
Fluxul de știri
0