Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Moldova va cheltui circa 10 milioane de lei pentru a sărbători Ziua Independenței

© Sputnik / Miroslav RotariZiua Independenței
Ziua Independenței - Sputnik Moldova, 1920, 23.08.2024
Ziua Independenței. Foto de arhivă
Abonare
Mass-media a publicat date despre câți bani vor fi cheltuiți pentru organizarea concertelor cu ocazia Zilei Independenței Republicii Moldova.
CHIȘINĂU, 23 aug - Sputnik. Serbarea timp de trei zile a celei de-a 33-a aniversări a independenței Republicii Moldova va costa statul aproximativ 10 milioane de lei. Astfel de date au fost publicate de mass-media, făcând trimitere la raportul Agenției Achiziții Publice din Moldova.
Anterior a devenit cunoscut faptul că evenimentele dedicate Zilei Independenței în Moldova se vor desfășura timp de trei zile. În perioada 26-28 august vor avea loc concerte, la care vor participa ansambluri folclorice din Moldova, precum și vedete străine invitate.
„Seria de concerte va costa trezoreria statului aproape 10 milioane de lei (peste jumătate de milion de euro), cel puțin asta indică informațiile disponibile publicului pe portalul achizițiilor publice”, au scris jurnaliștii de la portalul de investigații.
Aceștia au mai menționat că nici procesul de organizare a concertelor nu a fost transparent. Cancelaria de Stat a negociat cu organizatorul concertelor fără să anunțe și să organizeze o licitație, adică a încheiat direct un contract cu o companie privată. Mulți experți au calificat această conduită a procedurii de achiziții publice drept „dubioasă”.
„Aici nu se pune problema urgenței, deoarece sărbătorile erau cunoscute dinainte. Aceasta nu este o situație în care a fost anunțată o licitație, dar nu au fost primite oferte adecvate. Transferul dreptului de a organiza evenimente către Cancelaria de Stat este, de asemenea, discutabil. Ministerul Culturii obișnuia să organizeze astfel de evenimente”, a declarat Olga Diaconu, expert în achiziții publice, fiind citată de către portalul de investigații jurnalistice.
Jurnaliștii au mai amintit că, în 2019, Maia Sandu, care era prim-ministru, a anunțat reducerea maximă a costurilor pentru organizarea festivităților de Ziua Independenței. La acel moment, organizarea evenimentelor solemne costa aproape 960 de mii de lei.
Fluxul de știri
0