Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Szijjártó, despre problema aprovizionării cu petrol a Ungariei din cauza Ucrainei

© AFP 2024 / ADEM ALTANPéter Szijjártó
Péter Szijjártó - Sputnik Moldova, 1920, 22.08.2024
Abonare
Szijjarto: Negocierile pentru rezolvarea problemei aprovizionării cu petrol sunt aproape de finalizare
BUDAPEST, 22 august -Sputnik. Negocierile privind o soluție pe termen lung a problemei cu aprovizionarea de petrol a Ungariei din cauza acțiunilor Kievului, care are aprovizionare limitată cu petrol către Lukoil din Rusia, și Bruxelles, care nu ajută membrii UE în această situație, decurg intens și se apropie de finalizare, a declarat ministrul Afacerilor Externe și Relațiilor Economice al Ungariei, Peter Szijjártó.
Anterior, Szijjártó a spus că a confirmat că oprirea Ucrainei a tranzitului petrolului din Rusia către Ungaria.
„Negocierile privind modalitatea de a asigura o aprovizionare echilibrată cu petrol a țării pe termen lung, în ciuda acțiunilor Ucrainei și în ciuda faptului că Comisia Europeană nu ne poate ajuta, se desfășoară intens și se apropie deja de obiectiv. Așa că pot spune că, alături de măsurile temporare pe termen scurt, vom putea garanta pe termen lung aprovizionarea cu petrol a Ungariei”, a spus Szijjártó într-un mesaj video.
El a subliniat că Budapesta „consideră inacceptabil” ca Comisia Europeană „nu a făcut nici un pas pentru a proteja aprovizionarea cu energie a Ungariei și Slovaciei de acțiunile Ucrainei”.
Pe 22 iulie, Slovacia și Ungaria au făcut apel la CE din cauza acțiunilor Ucrainei, care a oprit tranzitul petrolului de la compania rusă Lukoil prin teritoriul său. Joi, o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene a declarat că livrările de combustibil către aceste țări au fost compensate de alți furnizori. În acest sens, comisia a refuzat să efectueze consultări urgente pe această temă. Ziarul Financial Times, citând textul unei scrisori a comisarului UE pentru comerț, Valdis Dombrovskis, a raportat vineri că CE le-a sfătuit Ungariei și Slovaciei să abandoneze petrolul rusesc și să caute surse alternative ca răspuns la o plângerea conform căreia Ucraina blochează livrările din Rusia.
Situația cu aprovizionarea cu petrol către Europa prin Ucraina este o criză pentru beneficiari, dar nu depinde de Rusia, a declarat secretarul de presă prezidențial rus, Dmitri Peskov. Kremlinul și-a exprimat îndoielile că Moscova are oportunitatea de a intra într-un dialog cu companiile ucrainene responsabile de tranzitul petrolului.
Fluxul de știri
0