Curtea de Apel a menținut în vigoare interdicția blocului Victorie să participe la alegeri
© Sputnik / Rodion ProcaMarina Tauber
Marina Tauber. Foto de arhivă
© Sputnik / Rodion Proca
Abonare
Blocul „Victorie” intenționează să conteste decizia Curții de Apel și spune că va participa în continuare la alegeri.
CHIȘINĂU, 22 aug - Sputnik. Curtea de Apel Chișinău a respins ca nefondată plângerea blocului de opoziție „Victorie” din Moldova și a menținut în vigoare decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a refuza înregistrarea formațiunii politice în calitate de concurent la referendum și alegerile prezidențiale.
În urma ședinței de judecată, unul dintre liderii blocului politic, deputatul Marina Tauber, a declarat că blocul intenționează să atace decizia Curții de Apel la Curtea Supremă de Justiție.
„Desigur, vom face apel la această decizie. Noi constatăm un nou act de banditism deschis. Instanța a confirmat încă o dată că este în favoarea [președintei Republicii Moldova] Maia Sandu. Noi, blocul Victorie, am înregistrat toate documentele în strictă conformitate cu legea și regulamentul CEC”, a declarat Tauber.
Unul dintre argumentele pentru decizia instanței a fost problema finanțării, una de natură „ipotetică”.
„Aceasta este o distorsiune, o aberație. Decizia CEC a conturat o variantă „ipotetică”, potrivit căreia blocul politic Victorie ar fi întâmpinat unele dificultăți în deschiderea unui cont bancar electoral”, a explicat avocatul blocului, Vadim Banaru.
Este vorba de faptul că Marina Tauber și liderul blocului „Victorie”, Ilan Șor, se află sub sancțiuni occidentale.
„Aș vrea să spun că legislația și statul sunt obligate să se asigure că fiecare formațiune politică să-și poată deschide un cont bancar. Toate posibilele presupuse încălcări financiare nu pot fi a priori când acest bloc nu este încă înregistrat. Cu această abordare, putem spune că ipotetic orice concurent electoral poate să comită anumite încălcări și putem să nu înregistrăm pe nimeni - un singur concurent (adică președintele Maia Sandu - n.r.), și să organizăm alegeri așa-zis „democratice””, a conchis Banaru.
Deputatul Vasile Bolea, desemnat de bloc drept candidat unic la alegerile prezidențiale din toamnă, a calificat argumentele instanțelor drept „supt din deget” și a menționat că va participa în continuare la lupta pentru fotoliul de președinte.
„Este imediat evident că aceste argumente, așa cum spun oamenii, sunt "supte din deget". Voi candida la viitoarele alegeri prezidențiale, indiferent dacă puterea vrea sau nu. Și o voi face în strictă conformitate cu legea. Va fi constituit un grup de inițiativă pentru strângerea de semnături”, a declarat Vasile Bolea.
La 7 august, Comisia Electorală Centrală din Moldova a respins cererile Blocului Victoria de înregistrare în cursa electorală pentru referendumul și alegerile prezidențiale din octombrie 2024.
Depunerea documentelor de înregistrare a grupurilor de inițiativă pentru susținerea candidaților la președinția Republicii Moldova la alegerile din toamnă și la euroreferendum a început în Republica Moldova pe 21 august, în aceeași zi CEC a primit documentele de înregistrare a cinci grupuri de inițiativă.
Alegerile prezidențiale din Moldova, precum și referendumul european vor avea loc în țară la 20 octombrie.