Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Agenți ai serviciilor de informații ucrainene reținuți în Crimeea: inclusiv un moldovean

© ФСБ РФ / Accesați arhiva multimediaФСБ РФ пресекла деятельность террористической организации
ФСБ РФ пресекла деятельность террористической организации - Sputnik Moldova, 1920, 22.08.2024
Abonare
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a reținut în Crimeea trei cetățeni, dintre care unul este cetățean moldovean, care anterior au fost recrutați de serviciul de informații militare ucrainean.
CHIȘINĂU, 22 aug - Sputnik. Trei agenți ai serviciilor de informații militare ucrainene, inclusiv un cetățean moldovean, care planificau atentate și culegeau informații despre Forțele Armate Ruse, au fost reținuți în Crimeea de Serviciul Federal de Securitate, transmite RIA Novosti citând raportul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei.
Astfel, agentul ucrainean reținut la Sevastopol a fabricat un dispozitiv exploziv folosit în iulie pentru a mina o conductă de gaze din Crimeea.
Cetățeanul moldovean reținut la Kerci a transmis Kievului informații cu privire la instalațiile energetice din Crimeea, iar în ascunzătoarea sa se afla o bombă menită pentru a arunca în aer o stație de pompare a gazelor. Recrutat de serviciile secrete ucrainene, un rezident din Sevastopol a colectat informații despre infrastructura militară din Crimeea și despre militari de rang înalt ai forțelor armate ruse.
„Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse continuă măsurile de identificare a agenților serviciilor de informații ucrainene implicați în activități de sabotaj și terorism pe teritoriul peninsulei Crimeea”, - se arată în mesaj.
În acest context, în urma activităților desfășurate la Sevastopol a fost reținut un agent al GUR (Serviciul de informații militare al Ucrainei), care este un cetățean al Rusiei, născut în 1965, care în Ucraina a urmat cursuri de instruire în domeniul minelor explozive, utilizării armelor de foc, precum și cursuri de formare în detectarea metodelor de supraveghere și de comunicare conspirativă. În cursul măsurilor operaționale și de anchetă, s-a stabilit că acesta a fabricat un dispozitiv exploziv improvizat utilizat în iulie 2024 pentru a mina o conductă de gaz în Republica Crimeea. În timpul arestării sale, un dispozitiv exploziv similar a fost găsit în mașina sa personală.
Geneva, Elveția - Sputnik Moldova, 1920, 21.08.2024
Rusia
Rusia a respins invitația Elveției cu ocazia aniversării Convenției de la Geneva
În Kerci, un agent al serviciilor speciale ucrainene, cetățean al Republicii Moldova, născut în 1992, condamnat anterior pentru furt în Ucraina, la fel, a fost reținut. În aprilie 2024, acesta a stabilit în mod voluntar, prin intermediul internetului, o cooperare confidențială cu un reprezentant al serviciilor speciale ucrainene, „ conform instrucțiunilor căruia a colectat și transferat informații, inclusiv materiale foto și video privind amplasarea echipamentelor militare și a pozițiilor de apărare aeriană ale forțelor armate ruse, infrastructura de transport și energetică din Crimeea, precum și rezultatele atacurilor cu rachete inamice”. Conform datelor furnizate de persoana reținută, „a fost găsită o ascunzătoare cu un dispozitiv exploziv improvizat de 400 de grame destinat să arunce în aer o stație de pompare a apei care alimenta Kerch cu apă”.
De asemenea, a fost reținut un rezident din Sevastopol, cetățean rus născut în 1973, recrutat de GUR, care, de asemenea, a furnizat serviciilor de securitate ucrainene informații privind amplasarea instalațiilor militare pe teritoriul peninsulei, adresele de reședință ale militarilor de rang înalt ai forțelor armate ruse și vehiculele utilizate de aceștia.
„Toți inculpații reținuți depun mărturii, se desfășoară un set de activități de căutare operativă și acțiuni de investigație pentru a stabili toate circumstanțele activităților lor ilegale în interesul serviciilor speciale ale Ucrainei”, se arată în raportul FSB.
Fluxul de știri
0