Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Deficitul bugetar al SUA în mandatul lui Biden a înregistrat un nivel record

© AFP 2024 / EVAN VUCCIJoe Biden
Joe Biden - Sputnik Moldova, 1920, 19.08.2024
Joe Biden. Foto de arhivă
Abonare
Departamentul Trezoreriei SUA: deficitul bugetar în timpul mandatului lui Biden a ajuns la 6,6 trilioane de dolari
CHIȘINĂU, 19 aug - Sputnik. Volumul deficitului bugetar al SUA în timpul președinției lui Joe Biden a devenit maxim pentru tot timpul de observare a acestui indicator - 6,6 trilioane de dolari, a calculat RIA Novosti, care a studiat datele Ministerului american de Finanțe.
Cheltuielile guvernului american timp de trei ani și jumătate sub Biden au depășit veniturile cu 6,6 trilioane de dolari - maximul pentru întreaga istorie a acestei statistici. Astfel, în 2021, cifra a fost de 2,8 trilioane de dolari, cu 13% din PIB. În anul următor, soldul negativ a scăzut la 1,4 trilioane de dolari, sau 6,3% din PIB, dar anul trecut, dimpotrivă, a crescut la 1,7 trilioane de dolari, sau 7,6% din PIB. În primele șase luni ale acestui an, acesta a fost de 758,2 miliarde de dolari, iar ponderea în PIB pe un an continuu a fost de 5,5%.
Predecesorul său, Donald Trump, a acumulat un deficit total de 5,6 trilioane de dolari. Sub conducerea sa, însă, a existat un deficit bugetar anual maxim de 3,1 trilioane de dolari, sau 15,5 % din PIB, în anul din perioada pandemiei de coronavirus 2020.
Barack Obama a devenit singurul lider american din acest secol care a reușit să reducă deficitul bugetar al SUA la sfârșitul președinției sale - la 2,2 trilioane de dolari de la 5,1 trilioane de dolari în timpul lui George W. Bush Jr. Acesta din urmă a fost ultimul președinte sub care bugetul SUA a avut un excedent anual de 130 de miliarde de dolari la sfârșitul anului 2001.
SUA se află de aproximativ un secol într-o stare de excedent cronic al cheltuielilor față de venituri, ultima perioadă prelungită de excedent fiind între 1920 și 1930. Singurul președinte american de după cel de-Al Doilea Război Mondial care a avut un buget excedentar a fost Harry Truman (1946-1950), iar cel mai mare excedent al cheltuielilor guvernamentale față de venituri în timpul lui Ronald Reagan a fost de 1,34 trilioane de dolari.
Acest deficit bugetar uriaș este finanțat de datoria națională, care, în iulie, a depășit pentru prima dată pragul de 35 000 de miliarde de dolari, iar doar două săptămâni mai târziu a crescut cu încă 160 de miliarde de dolari.
Fluxul de știri
0