Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Rusia a cerut autorităților moldovenești să nu mai joace cu suveranitatea

© Sputnik / Mihai CarausDrapelul Republicii Moldova
Drapelul Republicii Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 17.08.2024
Abonare
Ministerul de Externe: Moscova cere Chișinăului să oprească jocurile cu suveranitatea și securitatea
MOSCOVA, 17 august - Sputnik. Moscova face apel la autoritățile moldovenești să oprească jocurile iresponsabile cu suveranitatea și securitatea republicii, cheia cărora este un statut neutru, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova.
Pe 13 august, Ministerul de Externe al Rusiei l-a convocat pe Însarcinatul de afaceri al Moldovei în legătură cu relatările din presă despre posibila desfășurare a avioane de luptă F-16 ucrainene în republică . În comentariul său, Ministerul de Externe al Republicii Moldova a numit această informație „falsă” și a asigurat că țara continuă să adere la neutralitatea consacrată în Constituție.
Răspunsul Mariei Zaharova, postat sâmbătă pe site-ul Ministerului de Externe al Rusiei, indică faptul că Moscova încearcă în mod constant să atragă atenția autorităților moldovenești asupra faptului că urmărirea cursului neprietenos al Occidentului colectiv față de Federația Rusă contravine prevederilor constituționale și statutului de neutralitate al Moldovei, care este în mod constant erodat prin eforturile conducerii pro-occidentale a țării. Potrivit reprezentantului oficial al Ministerului rus de Externe, Chișinăul s-a alăturat sancțiunilor ilegale anti-ruse ale Uniunii Europene, a manifestat deplina solidaritate cu regimul neo-nazist de la Kiev, continuă militarizarea și crește numărul de exerciții comune ale forțelor armate ale Moldovei cu contingente ale statelor membre NATO . „În acest sens, toate forțele politice sănătoase ale republicii trag la propriu un semnal de alarmă, menționând că actualele autorități marionete de la Chișinău au deja experiență în încălcarea Legii fundamentale a țării, când, cu încălcarea prevederilor acesteia, unui simplu parlamentar. Majoritatea a schimbat denumirea limbii de stat din moldovenească în română în toate actele juridice, inclusiv în Constituție”, a spus ea.
Zaharova a remarcat că opoziţia moldovenească îşi exprimă tot mai mult îngrijorarea cu privire la perspectiva abandonului său de neutralitate a ţării, ceea ce, potrivit oponenţilor preşedintelui Republicii Moldova Maia Sandu , este o chestiune de timp.
„Pregătirea condițiilor pentru aceasta este evidențiată de consolidarea în documentele doctrinare recent actualizate ale Republicii Moldova - Strategia de Securitate Națională și Strategia Națională de Apărare - a unui vector de aprofundare a cooperării militaro-politice cu UE și NATO.” a clarificat Zaharova.
„În încercările de a justifica militarizarea fulgerătoare și creșterea cheltuielilor militare, conducerea Republicii Moldova repetă ca o mantră că un statut neutru se presupune că este incapabil să protejeze țara și să-i asigure securitatea”, a adăugat ea.
Potrivit Zaharova, opinia cetățenilor moldoveni nu este deloc interesată de cei dețin astăzi puterea și care provin din ONG-urile occidentale cu pașapoarte românești.
„Este păcat, potrivit sondajelor de opinie publică, 65% dintre moldoveni consideră că neutralitatea este cea care asigură securitatea republicii, iar majoritatea absolută – 74% – se opune aderării țării la NATO”, a explicat ea.
„Încercăm încă o dată autoritățile moldovenești să oprească jocurile iresponsabile cu suveranitatea și securitatea republicii, cheia cărora este un statut neutru, și să adere cu strictețe la acest statut, consacrat în Constituție și care implică o politică externă echilibrată, ca precum și menținerea unor relații de bună vecinătate cu alte state, inclusiv Rusia”, a conchis Zaharova.
Fluxul de știri
0