Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Crescătorii de păsări din Bulgaria au cerut interzicerea importurilor de ouă ucrainene

© Pixabay / terskiOuă de găină
Ouă de găină - Sputnik Moldova, 1920, 16.08.2024
Abonare
Crescătorii de păsări bulgari au cerut interzicerea pentru 120 de zile a importurilor de ouă ucrainene.
CHIȘINĂU, 16 aug - Sputnik. Asociația Avicultorilor Industriali din Bulgaria a cerut autorităților țării să interzică importurile de ouă ucrainene timp de cel puțin 120 de zile din cauza pierderilor de mai multe milioane de dolari, amenințând cu proteste dacă cererile lor nu vor fi luate în considerare, relatează Radioul Național Bulgar (BNR).
„Asociația avicultorilor industriali a cerut ministrului Agriculturii și Alimentației, Georgi Tahov, să impună o interdicție asupra importurilor de ouă ucrainene în Bulgaria pentru cel puțin 120 de zile. Crescătorii de păsări au amenințat cu proteste dacă demersul lor va rămâne fără nicio reacție”, se arată într-un comunicat al postului de radio.
Potrivit lui Daniel Bojhankov, președintele acestei organizații de ramură, ouăle ucrainene care apar pe piața bulgară sunt cu 30% mai ieftine, ceea ce duce la pierderi de milioane pentru producătorii bulgari.
Potrivit BNR, de la începutul anului 2024 până în luna mai, Bulgaria a importat 2 388 de tone de ouă ucrainene decât cota atribuită a fost deja depășită cu 400%.
„ Această cantitate de 12% din totalul importurilor de ouă ucrainene în UE creează probleme grave pentru crescătorii de păsări bulgari ”, a declarat Bojhankov.
În iulie, din cauza depășirii limitelor de import, UE a restabilit până la sfârșitul anului anularea taxelor de import anterioare pentru zahărul și ouăle de găină ucrainene. S-a raportat că măsura ar fi în vigoare până la 31 decembrie.
În iunie 2022, UE a suspendat timp de un an taxele vamale pentru toate produsele provenind din Ucraina, pentru a ajuta Kievul să crească exporturile, ceea ce a dus la probleme de comercializare pentru agricultorii europeni. Cu toate acestea, la sfârșitul lunii mai 2023, importurile scutite de taxe vamale au fost prelungite pentru încă un an, până în iunie 2024.
Fluxul de știri
0