Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Banca Națională a Moldovei prognozează o rată mai mare a inflației pentru 2025

© Sputnik / Rodion ProcaAnca-Dana Dragu
Anca-Dana Dragu - Sputnik Moldova, 1920, 14.08.2024
Anca-Dana Dragu. Foto de arhivă
Abonare
Prognoza inflației pentru anul 2025 a fost majorată de la 4,6 la 5,3 la sută, anunță Banca Națională.
CHIȘINĂU, 14 aug - Sputnik. Prognoza inflației pentru anul 2025 din trimestrul al doilea până la sfârșitul lunii decembrie a fost revizuită, fiind în creștere față de prognoza conținută în „Raportul asupra inflației 2024” din luna mai, a declarat președintele Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Anca Dragu.
Rata medie anuală a inflației în Republica Moldova în 2025 va fi de 5,3 la sută în loc de 4,6 la sută, cât a fost anunțat anterior, a spus ea în timpul prezentării celui de-al treilea raport privind inflația.
„Rata anuală a prețurilor la produsele alimentare a fost revizuită în creștere, în mare parte pentru întreaga perioadă comparabilă. Prognoza actuală a ratei anuale a prețurilor reglementate a fost revizuită în creștere pentru întreaga perioadă comparabilă, cu excepția T3 2024 și T4 2025. Previziunea ratei anuale a prețurilor la combustibili este redusă semnificativ în a doua jumătate a acestui an și în prima jumătate a anului viitor, cu o revizuire ulterioară în creștere până la sfârșitul perioadei comparabile”, se arată în raport.
Șeful Băncii Naționale a mai declarat despre creșterea inevitabilă a prețurilor la energie și alimente.
„Cotațiile mondiale pentru petrol și gaze vor rămâne la un nivel relativ ridicat, dar vor prezenta o volatilitate slabă. Prețurile alimentelor vor urma o tendință ușor ascendentă, având în vedere recoltele mai mici cauzate de condițiile agrometeorologice nefavorabile din acest an”, a declarat Dragu.
Fluxul de știri
0