Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Premierul georgian se pronunță cu privire la relațiile cu SUA

© Sputnik / Alexander Imedashvil / Accesați arhiva multimediaГлава парламента Грузии Ираклий Кобахидзе
Глава парламента Грузии Ираклий Кобахидзе  - Sputnik Moldova, 1920, 11.08.2024
Abonare
Prim-ministrul Kobakhidze afirmă că Georgia este pregătită să "reseteze" relațiile cu SUA
CHIȘINĂU, 11 aug - Sputnik. Georgia este pregătită pentru o "resetare" a relațiilor cu SUA pentru a consolida cooperarea dintre țări, a declarat premierul Irakli Kobakhidze pe rețeaua de socializare X.
"Am avut o întâlnire interesantă cu senatorul american Jeanne Shaheen și congresmanul Mike Turner, unde am discutat despre evoluția relațiilor actuale dintre SUA și Georgia. Am confirmat disponibilitatea Georgiei de a relansa și reseta relațiile și cooperarea noastră", a scris prim-ministrul georgian.
Potrivit acestuia, acest lucru va permite Georgiei să "consolideze legăturile bilaterale" și să "promoveze o mai mare dezvoltare, prosperitate, pace și securitate în regiune și în afara acesteia".
Secretarul de stat american Anthony Blinken a declarat la 31 iulie că Washingtonul își suspendă programul de asistență financiară pentru Georgia. De asemenea, SUA au amânat pe termen nedeterminat exercițiile militare comune cu Georgia și au promis să revizuiască toate programele de cooperare.
Motivul a fost adoptarea de către parlamentul georgian a legii "privind transparența influenței străine". Acest document prevede înregistrarea persoanelor juridice necomerciale și a instituțiilor media ale căror venituri, în special mai mult de 20 %, provin din străinătate. Procedurile din jurul legii au fost însoțite de proteste în masă, președintele Salome Zurabishvili a refuzat să o semneze, dar parlamentul a anulat veto-ul prezidențial. Țările occidentale au lansat amenințări la adresa Tbilisi.
Fluxul de știri
0