Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

"Hezbollah" și-a revendicat un atac asupra pozițiilor israeliene

© AP Photo / Ariel SchalitSoldați israelieni la bordul unui TAB lângă granița cu Libanul
Soldați israelieni la bordul unui TAB lângă granița cu Libanul - Sputnik Moldova, 1920, 11.08.2024
Soldați israelieni la bordul unui TAB lângă granița cu Libanul. Foto de arhivă
Abonare
"Hezbollah" a efectuat 10 operațiuni de luptă împotriva armatei israeliene în 24 de ore
CHIȘINĂU, 11 aug - Sputnik. Combatanții mișcării libaneze Hezbollah au efectuat în ultimele 24 de ore 10 operațiuni de luptă împotriva armatei israeliene, inclusiv un atac masiv cu rachete asupra pozițiilor din așezările din Galileea superioară, a anunțat mișcarea șiită.
În cadrul operațiunilor de luptă realizate, potrivit comunicatului, au fost distruse mai multe sisteme de control vizual la frontiera libanezo-israeliană și au fost efectuate rachete împotriva a patru bastioane ale armatei israeliene. În zona Tel Shaar, o rachetă țintită a lovit o concentrare de personal militar israelian.
Tot vineri seara, Hezbollah a lansat un atac cu dronă asupra unei baze logistice militare din districtul de nord, la sud-vest de orașul Safad (Safed).
Armata israeliană, la rândul său, a lovit 16 locații, potrivit comunicatului. Iar avioanele Forțelor Aeriene Israeliene au depășit din nou bariera sunetului, simulând sunetele unor explozii pe cerul de deasupra Beirutului.
Situația de la frontiera israeliano-libaneză a escaladat de la începutul acțiunii militare israeliene în Fâșia Gaza în octombrie 2023. Armata israeliană și combatanții mișcării libaneze "Hezbollah" își atacă reciproc pozițiile din zonele situate de-a lungul frontierei în fiecare zi. Potrivit Ministerului libanez de Externe, aproximativ 100 000 de persoane au fost nevoite să își părăsească locuințele din sudul Libanului din cauza bombardamentelor israeliene. Partea israeliană a raportat aproximativ 80.000 de locuitori din nordul Israelului aflați într-o situație similară.
În ultimele săptămâni, armata israeliană a raportat eliminarea unui număr de comandanți și agenți de rang înalt ai Hezbollah în lovituri aeriene în sudul Libanului. Mișcarea a răspuns la fiecare eliminare prin bombardarea masivă a nordului Israelului, lansând zeci de rachete și drone. Adesea, bombardamentele din Liban provoacă incendii în nordul Israelului, unde sute de hectare de teren au fost deja pârjolite.
La jumătatea lunii iunie, comandamentul militar israelian a anunțat aprobarea planurilor de luptă pentru o ofensivă în Liban. Ulterior, ministrul de externe al țării, Yisrael Katz, a amenințat cu distrugerea Hezbollah și cu pagube grave pentru Liban în cazul izbucnirii unui război de amploare, adăugând că Israelul este aproape de momentul luării unei decizii care va schimba regulile pe frontul de nord. La rândul său, secretarul general al Hezbollah, Hassan Nasrullah, a declarat, la 19 iunie, că mișcarea ar putea invada nordul Israelului dacă confruntarea se intensifică.
Fluxul de știri
0