Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Moldova și Ucraina își consolidează controalele comune la frontieră

© Sputnik / Mihai CarausКПП Паланка, через который в Молдову едут украинские беженцы
КПП Паланка, через который в Молдову едут украинские беженцы - Sputnik Moldova, 1920, 10.08.2024
Abonare
Moldova a semnat un acord cu Ucraina privind schimbul reciproc de informații cu privire la persoanele, vehiculele și mărfurile care trec frontiera.
CHIȘINĂU, 10 aug - Sputnik. Autoritățile din Moldova și Ucraina au consolidat controlul comun și schimbul de informații privind persoanele, vehiculele și mărfurile care traversează frontiera.
Trei puncte de trecere a frontierei (Criva - Mamalyga, Otaci - Mogilev-Podolski și Palanca - Mayaki - Udobnoye) au fost instalate mecanisme de control video și sisteme automate de recunoaștere a numerelor de înmatriculare, care permit schimbul de informații în timp real.
Acest lucru a fost posibil în cadrul proiectului "UE pentru securitatea frontierelor", implementat de Organizația Internațională pentru Migrație (OIM). Documentul care conține specificațiile tehnice pentru schimbul de date a fost semnat de Oleg Nikolaiciuk, șef adjunct al Serviciului Vamal de Stat din Ucraina și Viorel Doaga, director interimar al Serviciului Vamal din Moldova.
"În cadrul proiectului au fost modernizate sistemele informaționale centrale ale Serviciului Vamal al Republicii Moldova și ale Serviciului Vamal de Stat al Ucrainei. Modernizările au îmbunătățit procesele de business și au facilitat schimbul reciproc de informații între ambele administrații vamale, precum și interacțiunea viitoare cu sistemele informaționale vamale ale Uniunii Europene", a declarat Doaga în cadrul ceremoniei de semnare.
Tot în cadrul proiectului, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră al Republicii Moldova și Serviciul de Stat al Poliției de Frontieră Ucrainene au primit echipament modern pentru patrularea râului Nistru.
"Sprijinul UE a permis facilitarea comerțului și a circulației mărfurilor și mijloacelor de transport la frontiera dintre Ucraina și Republica Moldova, prevenind și luptând în același timp împotriva contrabandei și a altor fraude vamale, a criminalității și a corupției. În cele din urmă, a contribuit la securitatea, stabilitatea și dezvoltarea durabilă a regiunii", a declarat Oleg Nikolaichuk..
Proiectul UE privind securitatea frontierelor s-a derulat în perioada ianuarie 2020 - iunie 2024, cu un buget total de 4 440 000 EUR. Uniunea Europeană a alocat 3 552 000 EUR, iar restul sumei a fost cofinanțat de Serviciul Vamal al Republicii Moldova, Serviciul Vamal de Stat al Ucrainei, Serviciul de Stat al Poliției de Frontieră al Ucrainei și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră al Republicii Moldova.
Fluxul de știri
0