Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

În Moldova este interzis să ai mai mult de un permis de conducere

© Sputnik / Mihai CarausPermis de conducere
Permis de conducere - Sputnik Moldova, 1920, 07.08.2024
Abonare
Șoferii din Moldova pot avea un singur permis de conducere, iar deținerea a două sau mai multe în același timp constituie o infracțiune.
CHIȘINĂU, 7 aug - Sputnik. Agenția Servicii de Stat din Moldova a comunicat despre interdicția ca o persoană să dețină mai mult de un permis de conducere în același timp.
Agenția s-a referit la prevederile Directivei Parlamentului și Consiliului Uniunii Europene cu privire la permisele de conducere.
Se precizează că respectarea acestei prevederi este necesară pentru a evita situațiile în care un șofer poate utiliza mai multe permise de conducere pentru a se sustrage sancțiunilor aplicate în cazul încălcării regulilor de circulație.
"Cetățenii Republicii Moldova au posibilitatea să-și preschimbe permisele de conducere în țările în care, la moment, s-au stabilit cu traiul. În unele țări preschimbarea se efectuează în baza examenelor. Emiterea unui nou permis de conducere se face fără susținerea probelor de examene în statele cu care Republica Moldova are încheiate acorduri bilaterale de recunoaștere și conversiune a permiselor de conducere.", se arată în comunicatul ASP.
După schimbare, permisele de conducere moldovenești sunt retrase și trimise la organismul care le-a eliberat (Agenția Servicii de Stat) pentru a fi scoase din registru.
Agenția mai informează că unii, există cetățeni care, după ce și-au preschimbat permisul într-o altă țară, prin întocmirea unei declarații pe proprie răspundere, anunță autoritatea emitentă din RM că au pierdut permisul de conducere moldovenesc și solicită eliberarea unui nou document, încălcând astfel prevederile art. 3521, alin. (1) din Codul penal al Republicii Moldova, săvârșind infracțiunea de Fals în declarații. .
În prezent, sunt inițiate 55 de astfel de sesizări. Cetățenii găsiți vinovați, care dețin concomitent două permise de conducere, eliberate de două țări, pe lângă procedura administrativă de anulare a permisului de conducere, riscă și sancțiuni de ordin penal (pedeapsă sub formă de amendă în mărime de până la 950 unități convenționale sau cu închisoare de până la 1 (unu) an, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani).
Fluxul de știri
0