CEC a respins înregistrarea Blocului "Victorie" de a participarea la alegeri și referendum
© Sputnik / Rodion ProcaBriefing al reprezentanților blocului "Victoria""
Briefing al reprezentanților blocului "Victoria"". Foto de arhivă
© Sputnik / Rodion Proca
Abonare
Formațiunea politică a calificat deja această decizie drept o încălcare a dreptului cetățenilor de a alege și de a fi aleși.
CHIȘINĂU, 7 aug - Sputnik. Comisia Electorală Centrală (CEC) din Moldova a respins în cadrul ședinței de miercuri cererile Blocului Victoria de înregistrare în cursa electorală pentru referendumul și alegerile prezidențiale din octombrie 2024.
Potrivit CEC, denumirea propusă nu corespunde cerințelor legii, deoarece este identică cu denumirea partidului "Victorie", care face parte din acest bloc.
Decizia CEC a fost calificată drept o demonstrație a încălcării grave a Constituției și a dreptului internațional de către partidul Renaștere, care face parte din blocul „Victorie”.
"Astfel de acțiuni demonstrează dorința PAS de a păstra puterea cu orice preț, chiar dacă acest lucru presupune încălcarea principiilor și legilor democratice. Respingerea cererii blocului „Victorie" este un semn clar al fricii și nesiguranței regimului actual. Suntem martorii unei încercări sistematice de a bloca orice voce alternativă și de a suprima opoziția. Aceasta nu este doar o criză politică, ci o încălcare clară a drepturilor cetățenilor de a participa la alegeri și referendumuri, care subminează fundamentele unei societăți democratice", a declarat unul dintre liderii organizației politice, Alexander Nesterovski.
Avocatul Blocului politic "Victorie", Adrian Cojocaru, a declarat, la finalul ședinței CEC, că formațiunea politică va utiliza toate posibilitățile pentru a face recurs.
"Eu consider decizia CEC ca fiind în mod clar ilegală și nejustificată. Desigur, vom folosi toate posibilitățile de a face apel. În primul rând, ea încalcă principiile fundamentale ale democrației și încalcă, în primul rând, drepturile cetățenilor de a alege și de a fi aleși. Noi am prezentat toate argumentele și toate cerințele CEC în detaliu, am răspuns la toate întrebările, dar argumentele noastre au fost ignorate! Considerăm că motivele deciziei sunt pur formale", a declarat avocatul.
La 1 august, Moldova a început perioada electorală pentru alegerile prezidențiale și referendumul constituțional care vor avea loc pe 20 octombrie. Partidele care fac parte din Blocul "Victorie" l-au desemnat vineri pe deputatul și liderul Partidului Renașterea, Vasile Boleă, în calitate de candidat la președinție și au depus documentele respective la CEC. Anterior, această formațiune politică a expediat la CEC și documentele pentru participarea la referendum.
În cadrul ședinței desfășurate sâmbătă, CEC a decis să comaseze cele două cereri de înregistrare a blocului electoral "Victorie" pentru participarea la referendumul republican constituțional și la alegerile prezidențiale într-o singură procedură administrativă. Blocul „Victorie” a reamintit că referendumul și alegerile prezidențiale sunt două procese electorale complet diferite, exprimându-și dezacordul categoric cu decizia CEC.