Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Blocul "Victorie" a protestat contra politicii guvernării din sectorul energetic

© Sputnik / Rodion StepanchukФлешмоб блока "Победа" в Кишиневе перед зданием НАРЭ
Флешмоб блока Победа в Кишиневе перед зданием НАРЭ - Sputnik Moldova, 1920, 07.08.2024
Abonare
Blocul de opoziție "Victorie" a desfășurat acțiuni de protest în cele mai mari orașe din Moldova.
CHIȘINĂU, 7 aug - Sputnik. Acțiuni de protest împotriva politicii autorităților care a dus la criza energetică din Moldova au fost organizate de blocul de opoziție " Victorie" în cele mai mari orașe și sate ale țării.
La Chișinău, în fața clădirii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică a avut loc un flash mob al activiștilor. Protestatarii au scandat "Jos PAS!" și au cerut demisia președintelui țării. Ei au purtat pancarte cu inscripțiile "Vrem să fim în UEEA!", "Am vândut Moldova României!", "Kazahstan - 0,88 lei, Rusia - 1,11 lei, Belarus - 1,32 lei pe kilowatt".
Activiștii formațiunii au subliniat în repetate rânduri că cel mai favorabil furnizor de gaze naturale pentru Republica Moldova este Rusia și este un nonsens ca republica să cumpere gaze la preț triplu de la intermediari.
"Maia Sandu și PAS le fac pe plac stăpânilor lor occidentali din SUA în loc să meargă în Rusia și să negocieze", a declarat deputatul blocului Marina Tauber în studioul Sputnik Moldova.
Marți, în cadrul unui briefing, deputații de la blocului politic de opoziție au declarat că Moldova riscă să-și piardă suveranitatea energetică dacă aderă la sistemul energetic unificat cu România și nu va mai putea cumpăra energie electrică de la Moldavskaia GRES, care până acum a acoperit integral necesitățile malului drept.
În al doilea cel mai mare municipiu din Moldova, municipiul Bălți, manifestanții au protestat împotriva tarifelor exorbitante la energie în fața biroului companiei de distribuție a energiei FEE-Nord. Anterior, autoritățile moldovenești nu au exclus ca această companie să fie vândută României. Protestatarii au scandat sloganuri antiguvernamentale și au purtat pancarte cu inscripțiile "Independență energetică? N-ați auzit!", "Electricitatea a fost deja luată!", "Tarife mari - vremuri negre".
Compania FEE- Nord deservește o jumătate de milion de consumatori din nordul țării, iar dacă va fi vândută României atunci responsabilitatea pentru gestionarea resurselor energetice și a tarifelor va reveni unei țări străine, au spus protestatarii.
Protestele au cuprins și localitățile Hîncești, Glodeni, Strășeni, Călărași, Cantemir, Ocnița, Orhei, Bălți, Dondusani, Taraclia, Fălești, Drochia și Leovo.
Fluxul de știri
0