Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

BNM a decis menținerea ratei de bază la nivelul actual

© Sputnik / Mihai CarausBanca Națională a Moldovei
Banca Națională a Moldovei - Sputnik Moldova, 1920, 06.08.2024
Abonare
Comitetul executiv al BNM a hotărât, astăzi, să mențină rata de bază la valoarea actuală
CHIȘINĂU, 6 aug - Sputnik. În cadrul ședinței Comitetului executiv al BNM care s-a desfășuarat astăzi s-au luat următoarele decizii:
1.
Se menține rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul de 3,60 la sută anual.
2.
Se mențin ratele de dobândă:
a) la creditele overnight, la nivelul de 5,60 la sută anual;
b) la operațiunile repo, la nivelul de 3,85 la sută anual;
c) la depozitele overnight, la nivelul de 1,60 la sută anual.
3.
Se menține norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul actual de 29,0 la sută din baza de calcul.
4.
Se menține norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă la nivelul actual de 39,0 la sută din baza de calcul.
De asemenea, în cadrul acestei șerdințe Comitetul executiv al BNM a aprobat Raportul asupra inflației, august 2024, care urmează a fi publicat la 13 august 2024.
Potrivit comunicatului, inflația anuală a constituit 3,8 la sută în iunie 2024, fiind cu 0,1 puncte procentuale sub nivelul lunii martie 2024. În luna iunie curent, rata anuală a inflației a revenit în coridorul de variație de ±1,5 puncte procentuale de la ținta de 5,0 la sută după părăsirea temporară a acestuia în luna mai.
Fluxul de știri
0