Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Blocul "Victorie": Moldova este aproape de a-și pierde suveranitatea energetică

© Sputnik / Rodion StepanchukБрифинг блока "Победа"
Брифинг блока Победа - Sputnik Moldova, 1920, 06.08.2024
Abonare
Opoziția susține că cetățenii moldoveni vor plăti de câteva ori mai mult pentru energia electrică după ce autoritățile au încheiat un contract cu o companie românească.
CHIȘINĂU, 6 aug - Sputnik. Moldova riscă să-și piardă suveranitatea energetică dacă va adera la sistemul energetic unificat cu România și nu va mai putea cumpăra energie electrică de la "Moldavskaya GRES", care până acum a acoperit integral necesitățile malului drept, au declarat în cadrul unui briefing reprezentanții blocului de opoziție " Victorie".
"România vinde energia electrică la prețuri enorme. Ce se va întâmpla peste cinci ani? Vom deveni ostatici ai acestei asocieri și vom pierde posibilitatea de a cumpăra energie electrică în alte țări!(...) Care este oportunitatea de a cumpăra energie electrică de la români? De ce sunt rupte relațiile cu "Moldavskaya GRES", pe care o folosim de mulți ani? Așteptăm răspunsuri la aceste întrebări din partea guvernului moldovean", a declarat deputatul Regina Apostolova.
Liderul Partidului Șansa, Alexei Lungu, a subliniat că achizițiile efectuate de la această termocentrală, pe lângă confortul cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, ar contribui și la reintegrarea țării
"Dacă integrarea europeană este atât de bună pentru Moldova, de ce ar trebui să cumpărăm energie electrică la prețuri atât de mari în Europa, când putem continua să cumpărăm energie electrică de la Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan?", s-a întrebat Lungu.
Potrivit unui deputat al Blocului "Victorie", Aleksandr Nesterovski, înainte de alegeri, partidul de guvernământ PAS încearcă să limiteze creșterea tarifelor pentru a obține mai multe voturi, dar imediat după alegeri prețurile pentru utilitățile publice vor crește de câteva ori.
"Creșterea preconizată a prețurilor la energia electrică este similară cu ceea ce s-a întâmplat cu gazul acum câțiva ani. În prezent, prețul de achiziționare a energiei electrice din România este de 13 ori mai mare decât cel de achiziționare de la "Moldavskaya GRES"."
Blocul „Victorie” i-a cerut premierului Recean să înceteze jocurile politice și să înceapă să se ocupe de problemele economice reale.
Fluxul de știri
0