Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Iranul spune că Israelul a trecut de linia roșie și va fi tras la răspundere

© AP Photo / Ronald ZakThe Iranian flag flies in front of a UN building where closed-door nuclear talks take place at the International Center in Vienna, Austria, Friday, July 4, 2014.
The Iranian flag flies in front of a UN building where closed-door nuclear talks take place at the International Center in Vienna, Austria, Friday, July 4, 2014. - Sputnik Moldova, 1920, 02.08.2024
Abonare
Ministerul iranian de Externe: Israelul a trecut pe linia roșie ucigând-o pe Haniya, Teheranul are dreptul să se apere
TEHERAN, 2 august – Sputnik. Tel Avivul a „trecut linia roșie” ucigându-l pe șeful Biroului Politic al Hamas, Ismail Haniyeh, în Iran, Teheranul își va exercita dreptul legal de a-și proteja securitatea națională și integritatea teritorială, a declarat ministrul iranian de externe interimar, Ali Bagheri Qani, în timpul unei conversații telefonice Serghei Lavrov.
Miercuri, mișcarea palestiniană Hamas a anunțat decesul șefului Biroului Politic al mișcării, Ismail Haniyeh, ca urmare a unei lovituri israeliene asupra reședinței sale din Teheran, unde a sosit pentru a participa la inaugurarea noului președinte iranian. Mișcarea a dat vina pe Israel și Statele Unite pentru moartea lui Haniyeh și a spus că atacul nu va rămâne fără răspuns.
„Prin uciderea lui Ismail Haniyeh, regimul israelian a trecut de linia roșie și a pus în pericol pacea și stabilitatea în regiune și în lume, astfel încât Republica Islamică Iran își va exercita fără îndoială dreptul inalienabil și legitim de a-și proteja integritatea teritorială și securitatea națională, ” a declarat Bagheri Kyani într-un comunicat oficial pe canalul de Telegram al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Islamice.
O reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre înrăutățirea situației din Orientul Mijlociu, inclusiv incidentul de la Teheran, a avut loc miercuri seara, ora Moscovei.
Anterior, șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a spus că nu are nimic de spus despre moartea șefului Biroului Politic al Hamas și despre implicarea Israelului în asta. Reprezentanții armatei israeliene, la rândul lor, au spus că „nu răspund la rapoartele din presă” despre uciderea lui Haniyeh. Jerusalem Post a scris că autoritățile israeliene le-au instruit miniștrilor să nu vorbească despre uciderea liderului Hamas.
Ministrul adjunct de externe al Federației Ruse Mihail Bogdanov a numit moartea lui Haniya o crimă politică absolut inacceptabilă, care amenință o escaladare în continuare în regiune.
Fluxul de știri
0