Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ex-procurorul general a comentat declarația despre o posibilă aderare a Moldovei la NATO

© Sputnik / OsmatescoАлександр Стояногло
Александр Стояногло - Sputnik Moldova, 1920, 31.07.2024
Abonare
Stoianoglo: Apropierea de NATO face din Moldova o țintă în cazul unor conflicte militare
CHIȘINĂU, 31 iulie - Sputnik. Posibila aderare a Moldovei la NATO este foarte periculoasă, deoarece va transforma republica într-o țintă a conflictelor militare, a declarat fostul procuror general al țării, Alexandru Stoianoglo, în cadrul emisiunii postului de televiziune N4.
„În ultimul timp am auzit multe voci care afirmau că dacă aderăm la un anumit bloc militar, vom avea protecție. Dar eu nu cred că este atât de simplu. Să presupunem că Moldova ar putea adera la un bloc militar, poate fi în spațiul european, atunci vorbim de NATO. Moldova va fi locul de dislocare a unităților NATO, iar în acest caz Moldova va deveni o țintă în cazul unor eventuale conflicte militare”, a spus Stoianoglo.
Potrivit lui, este de luat în calcul și faptul că Moldova nu este în stare din punct de vedere financiar să întrețină o armată modernă, iar în acest scop va trebui să reducă cheltuielile în alte domenii.
„Dacă nu putem susține sistemul educațional, sfera medicală, sferele care determină nivelul de trai al oamenilor, sferele de care oamenii au nevoie în primul rând, nu cred că este justificat să cheltuim bani enormi pentru întreținerea armatei”, a adăugat fostul procuror general.
Stoianoglo consideră că Republica Moldova ar trebui să-și păstreze statutul de neutralitate, precum și să obțină recunoașterea sa la nivel internațional.
Conform Constituției Republicii Moldova, țara are un statut neutru, însă din 1994 cooperează cu NATO în cadrul unui plan de parteneriat individual. În plus, odată cu venirea la putere a Partidului Acțiune și Solidaritate, al cărui lider informal este președintele Maia Sandu, țara a început să organizeze exerciții frecvente cu participarea personalului militar din Statele Unite, Marea Britanie, Germania și România.
Fluxul de știri
0