Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

BNM: Economia națională a înregistrat o ușoară redresare în 2023

© Sputnik / Miroslav RotariBanca Națională a Moldovei
Banca Națională a Moldovei - Sputnik Moldova, 1920, 31.07.2024
Banca Națională a Moldovei. Foto de arhivă
Abonare
Banca Națională a Moldovei a publicat un raport privind stabilitatea financiară pentru anul 2023.
CHIȘINĂU, 31 iul - Sputnik. După șocul inflaționist din 2022 și pe fondul tuturor pericolelor geopolitice și economice cauzate de războiul din Ucraina și fragmentarea economiei globale, economia Moldovei a început un proces lent de redresare, înregistrând o creștere de 0,7 la sută în 2023, astfel de concluzii sunt cuprinse în Raportul asupra stabilității financiare pentru anul 2023, publicat de Banca Națională a Moldovei (BNM).
Cu toate acestea, inflația a atins limitele stabilite de BNM, fiind de 4,2 la sută în ritm anual, ceea ce creează condiții pentru stabilitatea prețurilor, necesară pentru redresarea economică.
Potrivit Băncii Naționale, anul 2023 a fost caracterizat de o serie de provocări economice și financiare, dar și de semne de reziliență și adaptare. În ciuda crizelor suprapuse din ultimii ani (criza pandemică, șocurile prețurilor, războiul din Ucraina), sistemul bancar național s-a dovedit a fi foarte rezistent și stabil, menținând un nivel ridicat al calității activelor și al lichidităților. Gradul de adecvare a capitalului băncilor a fost de 29,9 %, înregistrând o creștere față de anii anteriori.
În ceea ce privește valoarea creditelor acordate, ponderea sectorului nebancar în totalul creditelor acordate în sectorul financiar bancar și nebancar este de aproximativ 19 %, cu o ușoară creștere între 2022 și 2023.
Fluxul de știri
0