Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Un antrenament al forțelor ruse de menținere a păcii a avut loc în Transnistria

© Sputnik / Sergei Kuznetsov / Accesați arhiva multimediaExerciții ale Grupului operațional al trupelor ruse în Transnistria
Exerciții ale Grupului operațional al trupelor ruse în Transnistria - Sputnik Moldova, 1920, 30.07.2024
Exerciții ale Grupului operațional al trupelor ruse în Transnistria. Foto de arhivă
Abonare
Copreședintele CUC din Transnistria a declarat că partea moldovenească a refuzat să participe la acest antrenament.
CHIȘINĂU, 30 iul - Sputnik. Forțele ruse de menținere a păcii au efectuat antrenamente la posturile din zona de securitate din Transnistria, a declarat marți pentru RIA Novosti Oleg Beliakov, copreședintele Comisiei mixte de control (CUC) din partea Transnistriei.
„Instruirea forțelor ruse de menținere a păcii a avut loc în întreaga zonă de securitate. Este un eveniment planificat, care a fost convenit atât cu Comandamentul Militar Întrunit, cât și cu Comisia Mixtă de Control. Singurul lucru de spus este că aceste exerciții trebuiau să fie comune, dar partea moldovenească a refuzat”, a declarat Beliakov, fiind citat de agenție.
Partea rusă a desfășurat antrenamentul pe cont propriu la toate posturile unde servesc pacificatorii în Zona de Securitate. Potrivit acestuia, în timpul exercițiilor au fost simulate elemente de tragere.
„Acesta este un antrenament tactic, care a avut ca scop asigurarea siguranței posturilor. Au fost desfășurate integral activitățile de stat major, inclusiv cu participarea efectivelor. Antrenamentul a avut drept rezultat faptul că, în cazul unei nevoi stringente, ar fi posibilă asigurarea promptă a securității la posturile de menținere a păcii”, a declarat Oleg Beliakov.
În componența forțelor comune de menținere a păcii care asigură menținerea ordinii în zona de conflict transnistreană sunt 402 militari ruși: 492 transnistreni și 355 moldoveni. Forțele de menținere a păcii servesc la 15 posturi fixe și puncte de control situate în părți cheie ale zonei de securitate. Comisia mixtă de control a fost înființată în conformitate cu acordul moldo-rus privind principiile de soluționare pașnică a conflictului transnistrean din 21 iulie 1992. Aceasta include delegații din Moldova, Transnistria și Rusia, precum și reprezentanți ai misiunii OSCE și ai Ucrainei. CUC monitorizează situația din zona de securitate de pe Nistru și coordonează activitățile forțelor comune de menținere a păcii din regiune.
Fluxul de știri
0