Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Todua: referendumul este folosit exclusiv în scopurile PAS și Maia Sandu

Abonare
Referendumul este necesar pentru a o ajuta pe Maia Sandu să câștige alegerile prezidențiale, consideră politologul.
Reprezentanții partidului de guvernământ nu au argumente serioase cu privire la necesitatea organizării unui referendum: ei exploatează tema unui plebiscit pentru a-și spori șansele la alegeri, iar integrarea europeană este folosită pentru a servi interesele pe termen scurt ale actualului guvern. Politologul Zurab Todua a afirmat acest lucru într-un comentariu pentru Sputnik Moldova.

„Acești oameni sunt gata să facă orice pentru a câștiga alegerile, sunt gata să închidă ochii la toate încălcările, să ignore sfaturile și recomandările Comisiei de la Veneția, în opinia mea, astăzi este ideea integrării europene discreditată”, crede Todua.

Potrivit acestuia, integrarea europeană s-ar bucura de un sprijin mai mare dacă s-ar desfășura fără isterii de oameni cu autoritate care nu despart societatea cu retorica lor. Expertul mai crede că ar exista mai multă încredere în referendum dacă acesta s-ar desfășura separat de alegeri, după ce le-a explicat cetățenilor toate avantajele și dezavantajele rămânerii în Uniunea Europeană.
„Domnii din partidul PAS susțin că sunt susținători ai integrării europene, dar acțiunile lor discreditează acest proces în urmă cu aproximativ 15-20 de ani erau mult mai mulți susținători ai aderării Moldovei la UE”, a menționat politologul.
Expertul a amintit statisticile anilor 2000, când aproximativ 60% - 70% dintre cetățenii moldoveni erau în favoarea integrării europene. Astăzi, această idee este susținută de aproximativ 40% - 50% dintre cetățeni.
Potrivit unui sondaj IMAS din iulie, 58% dintre respondenți consideră că referendumul pentru schimbarea Constituției nu ar fi trebuit să aibă loc în același timp cu alegerile prezidențiale. Potrivit a 66%, viitoarele alegeri prezidențiale din Moldova din toamnă nu vor fi corecte. Dintre aceștia, 37% sunt convinși că încălcările vor fi larg răspândite. Doar 13% dintre respondenți au spus că, în opinia lor, nu va exista nicio fraudă. Lipsa de încredere că alegerile se vor desfășura liber și corect a fost exprimată de 56% dintre respondenți, dintre care 21% au fost extrem de categoric.
Fluxul de știri
0