Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Parlamentul a organizat o sesiune solemnă pentru a marca Ziua Constituției

© Sputnik / OsmatescoТоржественное заседание парламента, посвященное 30-летию Конституции РМ
Торжественное заседание парламента, посвященное 30-летию Конституции РМ - Sputnik Moldova, 1920, 29.07.2024
Abonare
În incinta Parlamentului va avea loc o sesiune solemnă și o conferință științifică dedicată aniversării a 30 de ani de la adoptarea Constituției Republicii Moldova.
CHIȘINĂU, 29 iul - Sputnik. Parlamentul Republicii Moldova se va întruni luni într-o ședință solemnă extraordinară dedicată aniversării a 30-a de la adoptarea Constituției.
La ședință vor participa deputați ai actualei și fostelor legislaturi, foști președinți ai țării și președinți ai Parlamentului, foști președinți ai Curții Constituționale, precum și membri ai grupului de lucru pentru elaborarea Constituției Republicii Moldova, care au participat direct la elaborarea legii fundamentale a țării.
Reuniunea va fi moderată de actualul președinte al Parlamentului, Igor Grosu, care va rosti un discurs de bun venit. La reuniune vor participa prim-ministrul Dorin Recean, senatori din România, membri ai Curții Constituționale, ai Consiliului Superior al Magistraturii și ai Consiliului Superior al Procurorilor, conducători ai instituțiilor și agențiilor de stat, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat în Republica Moldova și oameni de știință.
De asemenea, Parlamentul va găzdui conferința științifico-practică „Constituția Republicii Moldova în 30 de ani și integrarea europeană”, moderată de șefa Comisiei juridice, de numiri și imunități, Veronica Roșca, și colegul său din Senatul României, Cristian-Augustin Niculescu-Căgărlăș. La eveniment vor participa aproximativ 100 de deputați moldoveni, senatori români și academicieni, care vor prezenta lucrări pe teme de drept constituțional și aspecte de integrare europeană. Aceste lucrări vor fi incluse în colecția de materiale a conferinței.
Totodată, în clădirea Legislativului Republicii Moldova va fi vernisată o expoziție dedicată aniversării a 30 de ani de la adoptarea Constituției, unde vor fi expuse peste 150 de publicații tematice selectate din colecțiile Bibliotecii Naționale și din arhiva Parlamentului.
Ziua Constituției Republicii Moldova este sărbătorită anual pe 29 iulie. Legea fundamentală a fost adoptată de Parlament la 29 iulie 1994 și a intrat în vigoare la 27 august 1994.
Fluxul de știri
0