Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Israelul a anunțat ultima șansă de a preveni războiul cu Libanul

© AP Photo / Adel HanaПалестинцы осматривают руины Западной мечети, разрушенной после израильского авиаудара по лагерю беженцев Шати в городе Газа
Палестинцы осматривают руины Западной мечети, разрушенной после израильского авиаудара по лагерю беженцев Шати в городе Газа - Sputnik Moldova, 1920, 28.07.2024
Abonare
Ministerul israelian de Externe cere retragerea forțelor Hezbollah pentru a preveni războiul cu Liban
CHIȘINĂU, 28 iulie – Sputnik. Israelul, în legătură cu atacul asupra Înălțimilor Golan, a spus că ultima șansă de a preveni un război cu Libanul este retragerea forțelor mișcării șiite libaneze Hezbollah, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului israelian de Externe, Oren Marmorstein, pe rețeaua de socializare X.
„Singura modalitate prin care lumea poate preveni un război la scară largă, care ar fi devastator pentru Liban, este de a forța Hezbollah să implementeze Rezoluția 1701 a Consiliului de Securitate al ONU. Acum suntem în ultimele minute să facem acest lucru prin diplomație”, a scris Marmorstein.
Rezoluția 1701 a Consiliului de Securitate al ONU dispune curățarea zonei de la sud de râul Litani de la toate forțele armate, cu excepția forțelor ONU de menținere a păcii și a unităților armatei regulate libaneze.
Sâmbătă, Autoritatea Israeliană de Ambulanță (MDA) a raportat că 10 persoane au fost ucise în lovitura de pe Înălțimile Golan. Ulterior, ziarul Times of Israel, citându-l pe purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a raportat că numărul morților a crescut la 12. Mișcarea șiită libaneză Hezbollah a declarat pentru RIA Novosti că neagă implicarea în bombardarea satului Majdal Shams din Înălțimile Golan acupat de Israel. În ciuda acestui fapt, oficialii israelieni au început să declare că războiul cu Hezbollah și Liban este iminent.
Portalul Axios, la rândul său, a scris că Hezbollah a informat ONU că incidentul din orașul Majdal Shams din Înălțimile ocupate Golan a fost asociat cu căderea unei rachete interceptoare israeliene pe teritoriul său.
Până în 1967, Înălțimile Golan au făcut parte din provincia siriană Quneitra, locuită în principal de druzi, un grup etno-religios distinct de arabi. În timpul războiului de șase zile din 1967, precum și al celui de-al patrulea război arabo-israelian din 1973, două treimi din acest teritoriu strategic au fost capturate de Israel. În 1981, statul evreu a declarat unilateral suveranitatea asupra regiunii, însă Consiliul de Securitate al ONU nu a recunoscut această decizie.
Fluxul de știri
0