Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Volumul remitențelor de peste hotare este în descreștere de mai bine de un an

© Sputnik / Mihai CarausВалюта
Валюта - Sputnik Moldova, 1920, 25.07.2024
Abonare
Economistul, Vladimir Golovatiuc a comentat datele Băncii Naționale a Moldovei privind volumul și structura remitențelor din străinătate.
CHIȘINĂU, 25 iul - Sputnik. Volumul remitențelor trimise în Moldova de compatrioții de peste hotare este în descreștere începând cu luna aprilie a anului trecut, a declarat economistul Vladimir Golovatiuc, subliniind caracterul negativ al acestei tendințe.
Potrivit lui, remiterile din străinătate joacă un rol important atât din punct de vedere economic, ca factor de cerere, cât și social - „ca suport pentru mulți cetățeni în aceste vremuri dificile”.
„Potrivit Băncii Naționale, în prima jumătate a anului 2024, încasările cetățenilor moldoveni din străinătate au totalizat circa 800 milioane de dolari, față de 834 milioane de dolari cu un an în urmă, în scădere cu 4,4%. Scăderea volumului remitențelor are loc începând cu luna aprilie 2023. Pentru întregul an 2023, volumul transferurilor a scăzut cu 7%, inclusiv în a doua jumătate a anului cu 17%”, subliniază expertul.
El observă că ponderea transferurilor în dolari americani este în continuă scădere.
„Ponderea principală a transferurilor se face în euro - peste 80%. Apropo, ponderea euro în structura rezervelor valutare ale Moldovei este de 35%, dolarul - 62%, iar lira sterlină - 2%”, spune Golovatiuc.
În ianuarie-iunie, 16,5% din remitențele din străinătate au fost primite în lei moldovenești, 73% în euro și 10,5% în dolari SUA.
Fluxul de știri
0