Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Sondaj: 75% dintre respondenți consideră că partidul de guvernământ PAS este corupt

© Sputnik / Rodion ProcaАкция протеста сторонников партии "Шор" в Кишиневе 20.06.2023
Акция протеста сторонников партии Шор в Кишиневе 20.06.2023 - Sputnik Moldova, 1920, 25.07.2024
Abonare
Moldova a prezentat rezultatele unui sondaj periodic de opinie publică.
CHIȘINĂU, 25 iul - Sputnik. Situația economică din Moldova s-a înrăutățit, consideră mai mult de jumătate dintre participanții la sondajul de opinie realizat de compania IMAS, și doar 20% dintre respondenți sunt convinși că situația din țară s-a îmbunătățit.
Rezultatele „Barometrului socio-politic” pentru iulie 2024 au fost prezentate joi.

Partidul PAS și corupția

Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS), aflat la guvernare, este corupt, sunt convinși 75% dintre respondenți, în timp ce 71% consideră că președintele Maia Sandu este direct responsabilă de guvernarea PAS.
Potrivit sondajului, 58% dintre moldoveni consideră că referendumul privind modificările constituționale nu ar fi trebuit să aibă loc în același timp cu alegerile prezidențiale.
Situația justiției s-a deteriorat, consideră 41% dintre respondenți, în timp ce alți 28% nu au văzut nicio schimbare. În opinia a 69% dintre respondenți, justiția a ajuns sub controlul autorităților. Doar 20% cred că justiția devine din ce în ce mai independentă. Președintele Maia Sandu este învinuită de 54% pentru eșecul reformei justiției.

Alegeri corecte și mass-media

Potrivit a 66% dintre respondenți, viitoarele alegeri prezidențiale din toamnă din Moldova nu vor fi corecte. Dintre aceștia, 37% sunt convinși că încălcările vor fi masive. Doar 13% dintre respondenți au declarat că, în opinia lor, nu vor exista fraude.
Lipsa de încredere că alegerile se vor desfășura liber și corect a fost exprimată de 56% dintre respondenți, dintre care 21% au fost extrem de categorici.
Doar 11% dintre respondenți cred că mijloacele de informare în masă din Moldova sunt independente.

Ratingul candidaților la președinție

Clasamentul este condus de președintele în exercițiu Maia Sandu (33,7%). Cea de-a doua poziție este ocupată de fostul procuror general Alexandru Stoianoglo (11,5%,), care este urmat, pe locul trei, la o mică distanță de liderul „Partidului Nostru” Renato Usatîi (10,8%). Locul patru este ocupat de fostul bașcan al Găgăuziei, Irina Vlah (8,9%).
Numai 37% dintre respondenți consideră că Maia Sandu este vrednică de cel de-al doilea mandat de președinte al Republicii Moldova.
Ideea ca Moldova să redevină o republică prezidențială este susținută de 49% dintre respondenți. Pentru o republică parlamentară s-au pronunțat 42%, iar restul sunt indeciși.
Sondajul a fost realizat în perioada 8-21 iulie în rândul a 1093 de respondenți, marja de eroare fiind de 3%.
Fluxul de știri
0