Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Expoziția de fotografie „Eliberarea. Calea spre Victorie” a fost deschisă la Brest

© Sputnik / Александр ГальперинExpoziția de fotografie „Eliberarea. Calea spre Victorie” a fost deschisă la Brest
Expoziția de fotografie „Eliberarea. Calea spre Victorie” a fost deschisă la Brest - Sputnik Moldova, 1920, 25.07.2024
Expoziția de fotografie „Eliberarea. Calea spre Victorie” a fost deschisă la Brest. Foto de arhivă
Abonare
Proiectul este realizat cu sprijinul Fondul prezidențial pentru inițiative culturale din Rusia.
CHIȘINĂU, 25 iul - Sputnik. La Brest (Belarus) a fost deschisă o expoziție de fotografie a proiectului multimedia „Eliberarea. Calea spre Victorie”, dedicată celei de-a 80-a aniversări a eliberării orașului de invadatorii naziști.
Proiectul este implementat cu sprijinul Fondului prezidențial pentru inițiative culturale din Rusia și reflectă evenimentele din 1944-1945 prin intermediul imaginilor din rândul oamenilor simpli aflați pe front, în spatele frontului, în timpul eliberării teritoriilor URSS, precum și a Europei de Est.
„Brest este un oraș important în istoria militară. În 1941, Cetatea Brest a fost apărată de un mic grup de soldați sovietici, iar în 1944, când a venit vorba de eliberarea orașului, inamicul a adunat aici forțe semnificative. Orașul și împrejurimile sale au fost transformate într-o fortificație puternică”, a declarat Roman Karmanov, directorul general al Fondului prezidențial pentru inițiative culturale din Rusia.
El a adăugat că expoziția „Eliberarea. Calea spre Victorie” este o oportunitate de a afla ce se întâmpla în acele zile în oraș, care a rămas sub ocupație mai mult de trei ani.
„Unicitatea expoziției constă în faptul că aici, pentru prima dată, vizitatorii pot vedea imagini documentare care arată lupta mișcării de partizani, care a fost pe scară largă desfășurată în regiune”, - a declarat șeful proiectului „Eliberarea. Calea spre Victorie” Natalia Tiurina.
© Sputnik / Александр ГальперинExpoziția de fotografie „Eliberarea. Calea spre Victorie” a fost deschisă la Brest
Посетительница на выставке Освобождение. Путь к Победе - Sputnik Moldova, 1920, 25.07.2024
Expoziția de fotografie „Eliberarea. Calea spre Victorie” a fost deschisă la Brest. Foto de arhivă
Proiectul este de tip hibrid, care combină formate foto, audio și video, fiind realizat, printre altele, cu instrumente ale noilor media. Acesta se bazează pe arhiva foto unică din 1944-1945 a Sovinformburo, al cărei deținător al drepturilor de autor este grupul media internațional Rossiya Segodnya. Potrivit organizatorilor, corespondenții foto sovietici, riscându-și viața sub bombardamente și bombardamente, au reușit să realizeze fotografii unice și să creeze o cronică de anvergură universală, al cărei erou principal este un popor unit care a purtat povara războiului pe umerii săi.
„Operațiunea "Bagration" este un exemplu de artă strategică, de planificare talentată și de punere în aplicare a celei mai complexe sarcini de coordonare a acțiunilor de pe front, din spatele lui și a mișcării de partizani în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei, care a pus capăt acțiunilor organizate ale Germaniei și ale aliaților săi pe Frontul de Est”, a explicat Elena Mitiukova, director adjunct pentru activitatea științifică a Complexului Memorial „ Cetatea-erou Brest”.
Ea a precizat că eliberarea orașului Brest și a Cetății Brest la 28 iulie 1944 a marcat ieșirea trupelor sovietice la linia frontierei de stat a URSS.
© Sputnik / Станислав АндросикОткрытие выставки "Освобождение. Путь к Победе" в Бресте
Открытие выставки Освобождение. Путь к Победе в Бресте - Sputnik Moldova, 1920, 25.07.2024
Открытие выставки "Освобождение. Путь к Победе" в Бресте
Toată lumea poate face cunoștință cu cadrele expoziției de fotografie în zona deschisă a expoziției „Apărarea Cetății de Est” (fortificația Kobrin a Cetății Brest).
„Este o mare onoare pentru noi să deschidem expoziția de documente fotografice în complexul memorial al Cetății Brestului. Putem spune că acesta este un fel de întoarcere a lor în locul în care au fost create”, a subliniat Tiurina.
„Eliberarea. Calea spre Victorie” este o continuare a proiectului "Eliberarea" din 2023. Acesta a adunat mai multe milioane de spectatori și a câștigat programele naționale „Cele mai bune proiecte sociale din Rusia” (în 2023 și 2024) și „Pentru fidelitate față de știință”.
Fluxul de știri
0