Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Tusk: Zelenski s-a plâns că Orban nu l-a informat despre vizita la Moscova

© AFP 2024 / ALEJANDRO PAGNIVladimir Zelenskii și Viktor Orban
Vladimir Zelenskii și Viktor Orban - Sputnik Moldova, 1920, 24.07.2024
Abonare
Donald Tusk: Zelenski s-a plâns că Orban nu l-a informat despre vizita la Moscova
VARSOVIA, 24 iulie – RIA Novosti. Vladimir Zelenski s-a plâns la Varșovia că premierul ungar Viktor Orban, aflat la Kiev, nu l-a informat despre viitoarea sa călătorie la Moscova, a declarat premierul polonez Donald Tusk după o ședință de guvern.
„A fost o surpriză foarte neplăcută pentru toată lumea pe care mi-a spus-o președintele Zelenski la Varșovia înainte de summitul NATO. Ideea este că, fiind la Kiev și discutând cu el (Zelenski - Ed.) față în față, prim-ministrul Orban „a uitat” să spună că va merge în curând la Moscova”, a spus el.
Potrivit premierului polonez, participanții la recentul summit al Comunității Politice Europene de la Londra au petrecut mult timp discutând despre vizita lui Orban la Moscova.
Tusk a adăugat că participanții la summit nu au fost entuziasmați de vizita lui Orban în Rusia.
„Voi spune fără plăcere că Viktor Orban din Marea Britanie, la reuniunea Comunității Politice Europene, a fost într-o situație foarte dificilă. Nu am întâlnit pe nimeni care să fie de acord în mod expres cu „misiunea sa de pace”, a spus premierul polonez.
De asemenea, el a acuzat Budapesta de o poziție contrară liniei generale a UE și a Alianței Nord-Atlantice, adăugând că „nimeni în Europa nu se îndoiește că <...> (au - ND) o problemă atât în ​​NATO, cât și în UE”.
De la 1 iulie, Ungaria a preluat președinția UE pentru șase luni. Chiar a doua zi, Orban a vizitat Ucraina, iar pe 5 iulie, Rusia, unde a purtat discuții cu Vladimir Putin . El a numit aceste vizite etape ale misiunii sale de pace. Apoi premierul ungar a mers la Beijing, iar de acolo la Washington , pentru summitul NATO , după care s-a întâlnit cu fostul președinte al SUA Donald Trump.
După vizita sa în China, Orban a spus că părțile în conflict ar trebui să rezolve criza din jurul Ucrainei , dar Statele Unite, China și Uniunea Europeană au o influență decisivă asupra sfârșitului acesteia. Ulterior, el a transmis tuturor liderilor UE planul său pentru o soluționare, bazat, în cuvintele sale, pe o evaluare realistă a situației, pe obiective realiste și pe termene realiste, și a publicat, de asemenea, un raport de călătorie în zece puncte, pe care l-a prezentat șefului Consiliul European, Charles Michel .
Totodată, premierul ungar s-a confruntat cu critici din Occident. Astfel, șeful diplomației europene, Josep Borrell , a declarat că Orban nu reprezintă UE pe arena externă și nu are un mandat european pentru a vizita Rusia, în ciuda faptului că țara sa a devenit președinte al Consiliului UE timp de șase luni. Orban a răspuns subliniind că din cauza „delirului birocraților de la Bruxelles”, eforturile de a stabili pacea în Ucraina nu dă rezultate.
Fluxul de știri
0