Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Guțul a explicat de ce autoritățile moldovenești o persecută

© Sputnik / Rodion ProcaEvghenia Guțul
Evghenia Guțul - Sputnik Moldova, 1920, 24.07.2024
Abonare
Guțul a spus că este persecutată în Moldova pentru dorința ei de a dezvolta relații cu Federația Rusă
CHIŞINĂU, 24 iulie - Sputnik. Autoritățile moldovenești exercită presiuni politice asupra politicienilor de opoziție, inclusiv din blocul VICTORIA, din cauza dorinței lor de a dezvolta relații cu Rusia, a declarat pentru RIA Novosti șefa autonomiei găgăuze, Evgenia Guțul.
Judecătoria Chișinău a ținut, marți, o ședință regulată de judecată în cazul bașcanului Găgăuziei și a activistei a blocului Victoria Svetlana Popan. Autoritățile le acuză de nereguli financiare legate de partidul Șor, interzis în Moldova. Şedinţa de judecată a avut loc pe fundalul unui miting al suporterilor lui Guțul. Reprezentanții blocului Victoria insistă pe transparență și corectitudine în procese, argumentând că acuzațiile servesc ca instrument de consolidare a puterii și control al opoziției.
„Desigur, după întâlnirea mea din martie a acestui an cu președintele rus Vladimir Putin, presiunea politică asupra opoziției, asupra Găgăuziei, a crescut din partea Maiei Sandu și a partidului de guvernământ, suntem judecați și pentru faptul că susținem dezvoltarea relațiile cu Rusia. Suntem judecați pentru faptul că vrem să fim prieteni cu Federația Rusă, pentru că vedem în Rusia un prieten, un frate care este mereu alături de noi în momentele dificile”, a spus Guțul, care este și unul dintre liderii blocului Victoria.
Bașcanul Găgăuziei nu a exclus ca în viitorul apropiat să se intensifice presiunile asupra opoziției și susținătorilor acesteia din partea autorităților centrale.
„Acum Sandu și PAS (Partidul Acțiune și Solidaritate – n.red.) sunt ocupați cu alegerile prezidențiale, dar cred că foarte curând, când se vor înregistra candidații la prezidențiale, va începe o ciocnire între oameni”, a subliniat GHuțul.
În primăvara anului 2023, în Găgăuzia s-au desfășurat alegerile pentru șeful autonomiei, reprezentantul partidului de opoziție Șor, Guțul; Autoritățile moldovenești au declarat partidul neconstituțional, acuzându-l de finanțare ilegală și a deschis dosare penale împotriva liderilor săi. În plus, Chișinăul a inițiat un audit al rezultatelor alegerilor. Pe 19 iulie a avut loc inaugurarea Evgheniei Guțul, dar niciunul dintre reprezentanții autorităților republicii nu a participat la ceremonie. Sandu nu a semnat încă un decret de aprobare a lui Guțul ca membru al guvernului, deși acest lucru este impus de legislația țării.
Găgăuzia este o autonomie în sudul Moldovei, care pledează în mod tradițional pentru apropierea de Rusia, în timp ce Chișinăul oficial a declarat un curs spre integrarea europeană.
Fluxul de știri
0