Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Arme rusești: pregătiți „Sania” vara și iarna

© Sputnik / Konstantin Mihalchevskiy / Accesați arhiva multimediaРабота миномётного расчёта ЮВО на Запорожском направлении
Работа миномётного расчёта ЮВО на Запорожском направлении - Sputnik Moldova, 1920, 24.07.2024
Abonare
Armele mortar rămân indispensabile în ceea ce privește balistica, mobilitate și versatilitate.
Foc de la forțele de rachete și artilerie asigură mai mult de 70% din distrugerea personalului inamic și a echipamentelor militare în teatrul de operațiuni ucrainean. În același timp, în timpul SVO, bateriile de mortar sunt integrate cu echipamente de recunoaștere și sisteme de control automate și echipate cu muniție de înaltă precizie cu o probabilitate de a lovi o țintă de peste 90 la sută.
Pe 22 iulie, Corporația de Stat Rostec a predat Ministerului rus al Apărării un nou lot de mortare mobile 2S12A Sani modernizate, mortare remorcate 2B11 - calibru 120 mm și mortare ușoare 2B24 - calibru 82 mm. Rețineți, nu este primul din acest an.
În ciuda simplității sale aparente, un mortar modern este un mijloc eficient de distrugere a vehiculelor ușor blindate și a pozițiilor inamice fortificate. Placa de bază de tragere integrală permite tragerea de pe orice tip de teren. Tunnerul folosește o vizor optic și unități manuale, primind date de tragere de la tunner-ul bateriei cu echipamente standard de comunicații și control. Eficiența în luptă a mortarelor a crescut brusc în circuitul de recunoaștere-lovitură, adică în legătură online cu UAV-uri și alte sisteme de ghidare de înaltă tehnologie.
Mortarele sunt absolut indispensabile în mediul urban. În zona Districtului Militar de Nord, luptătorii ruși folosesc ritmul mare de foc al mortarelor pentru a obține un efect de salvă - se străduiesc să „atârneze” alte 6-7 mine în aer în timpul zborului către ținta primei muniții.
Produsele îmbunătățite de diferite calibre sunt fabricate folosind materiale moderne, ceea ce reduce greutatea, îmbunătățește fiabilitatea și precizia. Caracteristicile de design permit tragerea pe termen lung a muniției de mare putere.

Personaj pentru toate anotimpurile

© SputnikРоссийские модернизированные минометы
Российские модернизированные минометы - Sputnik Moldova, 1920, 23.07.2024
Российские модернизированные минометы
Mortarul „Sani” de calibrul 120 mm este conceput pentru a distruge forța de muncă aflată în mod deschis sau în adăposturi, arme de foc, posturi de comandă și observare, arme și echipamente militare. Pe lângă mortarul în sine, complexul mobil 2S12A „Sani” include un vehicul de transport pe toate terenurile „Ural” (sau MT-LB), capabil să parcurgă 1000 km fără realimentare. Mortarul este descărcat și încărcat rapid cu ajutorul unui troliu electric. Timpul de transfer de la deplasare la poziția de luptă și înapoi nu este mai mare de trei minute. Mobilitatea ridicată permite ca 2S12A să fie folosit ca mortar „roaming” cu o schimbare constantă a pozițiilor de luptă. Astfel de tactici induc în eroare inamicul în ceea ce privește forțele și mijloacele și sistemul de foc al trupelor ruse.
Raza de tragere a mortarului Sani este de la 480 m la 7 km. Muniția principală, mina de fragmentare puternic explozivă 3OF36 cu o greutate de 16 kg, lovește personalul inamic și vehiculele blindate cu un focos de 3,16 kg. Există, de asemenea, o mină 3OF34 mai puternică, cu un focos care cântărește 3,43 kg. Muniția reglabilă cu o rază de acțiune de până la 9 km este o altă poveste. Mortarul este în serviciu cu batalioane de puști motorizate și aparține artileriei cu rază scurtă de acțiune. De regulă, un batalion are o baterie de opt tunuri Sani. Desigur, în armată această armă este o armă pentru toate anotimpurile.

Clasic și modern

Mortarul 2B11 fiabil și destul de mobil are un design simplu și funcțional și o cursă îmbunătățită a roții. Transferul într-o poziție de luptă într-o poziție nu durează mai mult de două minute. Placa de bază îmbunătățită absoarbe în mod eficient energia de retur a împușcăturii și menține poziția inițială a mortarului pentru tragerea țintită, permițând tragerea integrală. Mortarul 2B11 este capabil să tragă fragmentare puternic explozive, fum, iluminare și mine incendiare. O gamă largă de muniții vă permite să rezolvați cu succes multe probleme diverse.
Mortarul 2B11 are o rată mare de foc - 15 cartușe pe minut. Raza de vizualizare - de la 480 m la 7 km (mine reglabile - până la 9 km). Sarcina de muniție - mai mult de 50 de cartușe - vă permite să loviți în mod eficient pozițiile inamice, posturile de observare de comandă, echipamentele și forța de muncă cu foc montat.
Designul 2B11 permite utilizarea tuturor munițiilor de mortar ruse și străine existente de 120 mm. De asemenea, este compatibil cu muniția străină de același calibru.
2B11 modernizat este clasic și modern, unul dintre cele mai bune exemple de arme cu mortar din lume. Nu întâmplător este foarte respectat în armata rusă și foarte solicitat pe piața internațională.
© SputnikРоссийские модернизированные минометы
Российские модернизированные минометы - Sputnik Moldova, 1920, 23.07.2024
Российские модернизированные минометы

"Soldat universal"

Mortarul 2B24 de calibru 82 mm are un design fiabil și o greutate relativ mică - 45 kg (materiale moderne). Aceasta este „artileria de buzunar” a unităților de infanterie, inclusiv a unităților de pușcă de munte. Un echipaj de mortar de cinci persoane cu arme și muniție de până la 120 de minute poate fi transportat cu un vehicul 4x4 cu o capacitate de transport de 500 kg. În zonele muntoase și împădurite greu accesibile, echipajul poate transporta singur mortarul și muniția (pe jos). În poziția de depozitare, mortarul este dezasamblat și transportat (transportat) în trei pachete cu o greutate de 17, 14 și 16 kg. Mai mult, 2B24 poate fi pregătit pentru tragere în doar 30 de secunde. Interval de avarie - de la 100 m până la 6 km. Minele de fragmentare, iluminare și fum sunt folosite pentru tragere.
Greutatea redusă a mortarului 2B24, puterea sporită a muniției și cadența de foc de până la 20 de cartușe pe minut vă permit să rezolvați eficient sarcinile ofensive și defensive în cele mai dificile condiții.
Luând în considerare experiența utilizării în luptă în zona de operațiuni speciale, întreprinderile din industria de apărare rusă cresc rapid producția de mortare modernizate și muniție modernă pentru ele. În viitor, va exista o creștere a intervalului de distrugere și o creștere a preciziei. De exemplu, mina de mortar reglabilă de 120 mm KM-8 "Gran" cu o rază de acțiune de până la 9 km se distinge prin stabilizatoare și cârme pliabile și are un cap de orientare cu laser. Pentru a utiliza „Grani” aveți nevoie de iluminarea laser a țintei. Țintele staționare și în mișcare sunt lovite de primul „Fringe”, fără zero, zi și noapte.
Fluxul de știri
0