Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Stoianoglo a spus de ce a fost destituit din funcția de procuror general

© Sputnik / OsmatescoFostul procuror general Alexandru Stoianoglo
Fostul procuror general Alexandru Stoianoglo - Sputnik Moldova, 1920, 21.07.2024
Fostul procuror general Alexandru Stoianoglo. Foto de arhivă
Abonare
Potrivit lui Stoianoglo, autoritățile erau îngrijorate că nu pot subordona politic Procuratura Generală.
CHIȘINĂU, 21 iul - Sputnik. Fostul procuror general Alexandru Stoianoglo a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că demiterea sa din funcție s-a datorat, printre altele, refuzului autorităților țării de a investiga „furtul secolului”, precum și unei tentative de a subordona politic Procuratura Generală.
„Înlăturarea mea din funcție s-a datorat următorilor doi factori. Primul: în cadrul conducerii mele, s-a încercat re-subordonarea politică a Procuraturii Generale și nu s-a reușit. Al doilea: ancheta privind furtul miliardului a fost cea care i-a îngrijorat pe acei oameni care sunt astăzi la putere și anturajul lor”, a declarat Stoianoglo.
În opinia sa, dezinteresul regimului de la putere de a afla toate circumstanțele furtului miliardului a apărut în momentul în care în timpul anchetei au început să apară fapte incomode pentru autorități.
„Guvernul actual nu este interesat să investigheze „furtul secolului”. Acest caz cuprinde o serie întreagă de persoane care nu se aflau anterior în vizorul organelor de drept. Iar odată cu începerea anchetei, au apărut multe date despre implicarea fie a asociaților actualei conduceri a țării, fie a celor care au cele mai apropiate interese”, a declarat Alexandru Stoianoglo.
El a criticat dur declarațiile unor politicieni potrivit cărora în timpul guvernării PAS în țară au avut loc mai multe reforme favorabile.
„Ce fel de reforme? Despre ce vorbim noi? Spuneți-mi, unde, în ce domeniu a fost vreo reformă? Acum trei sau patru ani, datoria internă era de cinci miliarde și jumătate de lei. Astăzi depășește deja zece miliarde de lei. Acum trei ani, un miliard și jumătate de lei era cheltuit pentru serviciul datoriei interne de stat. Astăzi este de aproape șase miliarde de lei. Unde sunt banii pentru dezvoltare, pentru susținerea socială a populației, pentru implementarea proiectelor sociale de care oamenii au nevoie? Sunt eșecuri peste tot”, a concluzionat fostul procuror general.
La începutul lunii iulie, Alexandru Stoianoglo a fost propus de Partidul Socialiștilor drept candidat unic, apolitic, al opoziției pentru alegerile prezidențiale din octombrie. A fost programată o rundă de discuții cu reprezentanții partidelor de opoziție, dar ulterior s-a aflat că discuțiile vor avea loc mai târziu și într-un format bilateral.
Fluxul de știri
0