Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Alexei Lungu: nivelul sărăciei absolute în Moldova va crește în perioada rece

© Sputnik / Rodion ProcaАлексей Лунгу
Алексей Лунгу - Sputnik Moldova, 1920, 20.07.2024
Abonare
Nivelul sărăciei absolute în Moldova va crește în perioada rece a anului, consideră Alexei Lungu, liderul partidului de opoziție „ Şansă".
CHIȘINĂU, 20 iulie – Sputnik. Nivelul sărăciei absolute în Republica Moldova va deveni și mai mare în perioada rece, deoarece fără sprijinul partenerilor europeni autoritățile nu vor putea compensa cetățenii pentru costurile resurselor mari de energie, spune Alexei Lungu, liderul partidului de opoziție „ Şansă".
„Partenerii europeni nu mai sunt dornici să continue să despăgubească cetățenii Moldovei pentru facturile mari la utilități, toate costurile vor cădea pe umerii populației noastre sărace, de fapt, oamenii vor rămâne singuri, săraci și vulnerabili în nivelul sărăciei absolute este inevitabile, care este în prezent atât de ridicat. Este nevoie urgentă de a schimba politica publică și de a o concentra asupra oamenilor”, a scris Lungu pe canalul său Telegram.
Potrivit acestuia, Ministerul de Finanțe a anunțat reducerea la jumătate a Fondului de Reducere a Vulnerabilității Energetice. Lungu atrage atenția asupra faptului că tarifele au fost reduse nesemnificativ și rămân ridicate în comparație cu alte țări și ținând cont de cifrele care erau în Moldova în 2021.
„Ținând cont de reducerea veniturilor și de creșterea deficitului bugetului de stat, precum și de creșterea istorică a datoriei de stat, înțelegem că în sezonul rece oamenii vor rămâne fără sprijin din partea statului să fie foarte multe promisiuni, în special cele preelectorale, dar realitățile economice arată o criză în buget și în managementul statului”, a mai spus politicianul.
Moldova se confruntă de câțiva ani cu un alt val de criză economică. În 2022, inflația în Moldova a atins un record de 30,2%. Datorită creșterii prețurilor la energie, tarifele la gaze au crescut de aproape șapte ori în 2022, iar tarifele la energie electrică aproape de patru ori. În 2023, inflația în Moldova a fost de 13,4%. Datorită creșterii prețurilor la resursele energetice, datoriile populației pentru serviciile de utilități sunt în creștere. Pe fondul creșterii prețurilor la resursele energetice, precum și al inflației în creștere, în țară au loc spontan proteste antiguvernamentale.
Fluxul de știri
0