Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Socialiștii și comuniștii anunță despre o criză profundă în agricultura moldovenească

© Sputnik / Rodion ProcaПротест фермеров у КПП Леушены – Албица
Протест фермеров у КПП Леушены – Албица - Sputnik Moldova, 1920, 18.07.2024
Abonare
Opoziția parlamentară susține că situația din sectorul agricol este alarmantă, iar partidul de guvernământ nu reacționează.
CHIȘINĂU, 18 iul - Sputnik. Blocul parlamentar al Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) propune crearea unei comisii speciale pe platforma parlamentară, a cărei sarcină va fi de a căuta urgent soluții pentru depășirea crizei agroalimentare, au declarat miercuri deputații blocului în cadrul unui briefing.
Potrivit deputaților, securitatea alimentară a Republicii Moldova este amenințată, iar situația în agricultură este catastrofală.
„Noi nu ne-am trezit astăzi cu această informație. Noi am vorbit despre aceasta în repetate rânduri. Din 2021, fracțiunea BCS a înregistrat mai multe proiecte de legi cu caracter strategic. Este vorba despre un total de 21 de proiecte de lege menite să sprijine agricultura și producătorii locali. Timp de trei ani, niciunul dintre aceste proiecte nu a ajuns în Parlament”, a declarat deputatul Radu Mudreac.
El a menționat că existau așteptări să fie luate unele măsuri de către ministerul de resort pentru a scoate agricultura din criză, „dar până acum nu s-a făcut nimic”.
Anterior, agricultorii din Găgăuzia au solicitat asistență din partea Ministerului Agriculturii. Potrivit rezultatelor activității comisiilor pentru situații de urgență, 147 de întreprinderi agricole din Găgăuzia au suferit de secetă și grindină în acest an. Din cele 20.727 de hectare de suprafețe afectate, 14.928 de hectare sunt de grâu și alte 3.824 de hectare de orz. Pagube au fost provocate și culturilor de mazăre, floarea soarelui, rapiță, porumb, ovăz și sorg. Gradul de pierdere a culturilor variază de la 10 la 100 %.
Guvernul ar trebui să declare stare de urgență în agricultură, a declarat recent fostul șef al Asociației „ Forța Fermierilor”, Alexandru Slusari, care a menționat că Moldova se confruntă cu seceta pentru al treilea an consecutiv, iar fiecare zi de întârziere aduce mai aproape de un dezastru în mediul rural.
Fluxul de știri
0