Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Orban îl consideră pe Trump un posibil mediator în negocierile de pace privind Ucraina

© AP Photo / LM OteroViktor Orban
Viktor Orban - Sputnik Moldova, 1920, 16.07.2024
Abonare
Orban a recunoscut că Trump va acționa ca mediator asupra Ucrainei chiar înainte de investirea sa
BERLIN, 16 iulie - Sputnik. Premierul ungar Viktor Orban, în urma negocierilor cu Donald Trump, a recunoscut că, dacă va câștiga alegerile prezidențiale din Statele Unite, va acționa imediat ca mediator pentru rezolvarea pașnică a conflictului ucrainean, a scris premierul ungar într-un scrisoare către șeful Consiliului European, Charles Michel.
„Pot... să spun cu încredere că imediat după câștigarea alegerilor nu va aștepta inaugurarea, ci va fi gata să acționeze imediat ca mediator de pace. Are planuri detaliate și bine întemeiate în acest sens”. În același timp, Orban împărtășește opinia că, în cazul unei probabile victorii a lui Trump, povara sprijinului financiar pentru Ucraina va cădea în mare măsură asupra UE.
În ceea ce privește președintele în exercițiu Joe Biden, Orban l-a descris ca fiind un politician care face „eforturi extraordinare” pentru a rămâne în cursă. „Este evident că nu este capabil să schimbe actuala politică de război a SUA și, prin urmare, nu se poate aștepta să înceapă o nouă politică”, a subliniat el.
Orban a sosit la Moscova cu o delegație pe 5 iulie și a avut o întrevedere cu președintele rus Vladimir Putin. El a numit vizita la Moscova următoarea etapă a misiunii de pace, care a început cu o călătorie la Kiev pe 2 iulie. Premierul ungar a spus că intenționează să organizeze mai multe întâlniri similare neașteptate în curând. Luni a vizitat Beijing, unde a spus că Ungaria este împotriva confruntării cu China și pentru cooperarea dintre UE și China. După Beijing, premierul ungar a mers la Washington pentru summitul NATO, în marginea căruia s-a întâlnit cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan. Apoi a purtat discuții cu fostul președinte american Donald Trump la reședința sa din Mar-a-Lago din Florida.
După vizita sa în China, Orban a spus că criza din jurul Ucrainei ar trebui să fie rezolvată de părțile în conflict, dar Statele Unite, China și UE au o influență decisivă asupra sfârșitului acesteia.
Secretarul de presă al președintelui rus Dmitri Peskov a spus că Orban și-a arătat voința politică de dialog, Moscova consideră acest lucru foarte pozitiv și util. Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat că Orban nu reprezintă UE pe arena externă și nu are un mandat european pentru a vizita Federația Rusă, în ciuda faptului că țara sa a devenit președinte al Consiliului UE timp de șase luni. Orbán a răspuns criticilor lui Borrell spunând că eforturile de a aduce pacea în Ucraina eșuează din cauza „delirului birocraților de la Bruxelles”.
Fluxul de știri
0