Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Kievul a recunoscut că unii ucraineni vorbesc în limba rusă acasă

© AP Photo / Efrem LukatskyDrapelul Ucrainei, Kiev
Drapelul Ucrainei, Kiev - Sputnik Moldova, 1920, 16.07.2024
Abonare
Comisarul pentru Protecția Limbii de Stat în Ucraina: unii cetățeni comunică în limba rusă acasă
MOSCOVA, 16 iulie - Sputnik. Comisarul pentru Protecția Limbii de Stat în Ucraina, Taras Kremin, a recunoscut că „unii” cetățeni ucraineni comunică în limba rusă acasă.
Luni, publicația ucraineană Strana, citând cercetări ale serviciului de stat pentru calitatea educației, a raportat că școlarii din Ucraina au început să folosească limba ucraineană mai puțin de 40% dintre copii în afara școlii;
„Acasă, unii oameni continuă să comunice în limba rusă. Acest lucru a fost spus chiar de profesorii care au participat la un studiu organizat de Serviciul de Stat pentru Educație de Calitate”, a spus Kremin într-o emisiune televizată.
Potrivit comisarului, rezultatele studiului au fost transmise ministerului și departamentelor de educație, astfel încât de la 1 septembrie, nu numai în sala de clasă, ci și în afara școlii, „se va păstra limba ucraineană”. El a mai spus că „scandalurile lingvistice” din Ucraina sunt de domeniul trecutului.
După lovitura de stat din Ucraina din 2014, autoritățile țării au început să lupte nu numai cu istoria sovietică, ci și cu tot ce are legătură cu Rusia , inclusiv cu limba rusă. În 2019, Rada Supremă a adoptat legea „Cu privire la asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat”. Aceasta implică faptul că cetățenii ar trebui să folosească ucraineană în toate domeniile vieții. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat anterior că autoritățile ucrainene au urmat de mulți ani un curs de derusificare agresivă și asimilare forțată, iar organizațiile internaționale ignoră discriminarea minorităților naționale, în special împotriva poporului rus.
Fluxul de știri
0