Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Dumnezeu l-a salvat pe Trump, dar nu și America

© AP Photo / Pablo Martinez MonsivaisКандидат в президенты от республиканской партии Дональд Трамп на предвыборном мероприятии в Нашуа
Кандидат в президенты от республиканской партии Дональд Трамп на предвыборном мероприятии в Нашуа - Sputnik Moldova, 1920, 16.07.2024
Abonare
Despre situația politică dificilă din Statele Unite înainte de alegerile prezidențiale - în materialul RIA Novosti.
Tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump este surprinzătoare doar pentru că s-a întâmplat pe 13 iulie, și nu mai devreme - acum un an, trei sau opt ani. Parvenitul, care a provocat nu numai cea mai mare parte a establishment-ului american, ci și „mlaștina de la Washington” ca atare, și-a riscat foarte mult gâtul în toți acești ani. Arătând ca un jack-in-the-box în timpul cursei electorale din 2015, el a rupt întregul joc al „statului profund”, care a pregătit calea pentru victoria democratului Hillary Clinton (cel puțin un republican sistemic, de exemplu Bush III). Natura nesistematică și chiar antisistemică a showman-ului miliardar, planurile sale napoleoniene pentru drenarea „mlaștinii Washington” au găsit un răspuns cald în rândul poporului american profund și l-au făcut președinte în 2016.
Este clar că acum „oamenii de mlaștină” se mușcă pentru că nu s-au gândit să-l omoare pe Trump înainte de noiembrie 2016 - au subestimat amenințarea, nu au crezut în realitatea victoriei sale. Devenit președinte, Trump a fost practic blocat de aceștia la nivelul guvernului și al Congresului – dar planurile pentru eliminarea sa fizică probabil au început să fie discutate mai mult decât serios la acel moment. Da, este dificil să asasinați un președinte în exercițiu, dar pe parcursul celor patru ani de președinție a lui Trump, posibilitatea unei tentative de asasinat de succes a fost egală cu zero. S-ar putea spune chiar că absența chiar și a unor tentative reale de asasinat (au fost mai multe pregătiri zădărnicite, în general nu grave) împotriva lui Trump în 2017-2020 a fost surprinzătoare. Devenit fost președinte, Trump nu a intrat în umbră - nu numai că a crezut că alegerile au fost trucate, dar a promis și că se va întoarce la Casa Albă.
Și dacă la început nu a fost luat din nou cât mai în serios posibil, atunci în ultimii doi ani - și mai ales anul acesta - a devenit clar că Donald nu poate fi oprit. Nici de instanțe, nici de o campanie media, nici de nimic: se îndreaptă cu încredere spre victorie în revanșă. După recenta dezbatere cu Biden, mulți democrați s-au convins de acest lucru și s-au confruntat cu o alegere dificilă: să-l părăsească pe Biden și să-l piardă - sau să-l schimbe pe Biden cu riscul de a crește probabilitatea de înfrângere? Există o singură cale de ieșire din acest impas pentru „mlaștina de la Washington” - eliminarea lui Trump.
Da, aceasta nu este o garanție de 100% a realegerii lui Biden - în locul lui Trump, ar putea fi nominalizat un Trumpist republican popular, care, la valul de indignare față de uciderea fostului președinte, va câștiga în continuare în noiembrie. Dar chiar și cel mai radical Trumpist va fi mult mai slab și mai negociabil decât Trump – adică, în cele din urmă, acceptabil pentru „mlaștina de la Washington”.
Astfel, scenariul „ucidel pe Trump” devine scenariul preferat, dacă nu practic nealternativ, pentru „mlaștina de la Washington”.
Cu toate acestea, sâmbătă, la un miting din Butler, Pennsylvania, Trump a fost împușcat nu de un agent „deep state”, ci de Thomas Matthew Crooks, în vârstă de 20 de ani. Opt focuri de la o distanță de 130 de metri dintr-o pușcă semiautomată este mult și foarte periculos. Trump a avut un noroc fantastic - doar unul dintre gloanțe i-a zdrobit urechea dreaptă. Câțiva centimetri l-au despărțit de moarte. Și America de la șocuri - cu începutul tulburărilor în masă și al ciocnirilor între taberele opuse? Dumnezeu l-a salvat pe Trump - și America?
Da și nu. Trump, desigur, este norocos - dar am văzut doar primul act al dramei. Americanii au fost speriați de Trump de mult timp - și nu este surprinzător că tipul dezechilibrat a decis să elimine „amenințarea la adresa Americii și a democrației”. Nici măcar nu este surprinzător că serviciile de informații l-au descoperit pe trăgător prea târziu (lunetistul l-a eliminat pe Crooks după ce acesta a tras împușcăturile): deși Trump este protejat de Serviciul Secret al Președintelui, competența sa nu trebuie supraestimată. Tentativa de asasinare a lui Butler a fost opera unui om singuratic, nu o conspirație democrată (sau o sinucidere înființată a lui Trump). Da, a fost o consecință a atmosferei de ură față de Trump, pe care democrații o promovează cu toată puterea de opt ani, dar nu poți atașa atmosfera acestei probleme.
Cu toate acestea, principalul lucru este că totul abia începe. Pentru a-l parafraza pe Cehov (dacă există o armă atârnată pe perete în piesă în primul act, atunci ar trebui să tragă în al doilea sau al treilea act - și dacă nu trage, atunci nu ar trebui să atârne), putem spuneți că în piesa despre președintele Trump, arma nu a fost doar atârnată de perete de la bun început - baza intrigii a fost momentul exact în care va fi folosită. Dar pușca AR-15 din care a împușcat Crooks nu era atârnată de perete, ci a fost adusă de unul dintre spectatori, un activist singuratic. Și această încercare este o improvizație neplanificată, imixtiune în planul (colectiv) (conspirație) al autorului. Arma principală este încă atârnată de perete - și nu există nicio îndoială că proprietarul ei va ieși în curând din „mlaștina de la Washington”.
Trump trebuie nu numai să fie atent, ci se află acum în situația unei persoane a cărei sentință a fost pronunțată de mult și poate fi executată în orice moment. Doar un miracol îl poate salva - ca și parțial ceea ce s-a întâmplat pe 13 iulie. Deși data viitoare pregătirea și executarea tentativei de asasinat va fi cât se poate de profesionistă.
Opinia autorului ar putea să nu corespundă neapărat cu poziția redacției Sputnik.
Fluxul de știri
0