Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Vinificatorii moldoveni vor primi subvenții semnificative

© Sputnik / Vitaly Timkiv / Accesați arhiva multimediaRecoltarea manuală a strugurilor în compania agricolă „Iujnaia” - cea mai mare întreprindere viticolă din Rusia, care livrează baza de materie primă pentru crama „Kuban-Vino”.
Recoltarea manuală a strugurilor în compania agricolă „Iujnaia” - cea mai mare întreprindere viticolă din Rusia, care livrează baza de materie primă pentru crama „Kuban-Vino”. - Sputnik Moldova, 1920, 15.07.2024
Abonare
8 milioane de lei pentru a-și extinde prezența pe piețele internaționale.
CHIȘINĂU, 15 iul - Sputnik. Vinificatorii moldoveni vor primi granturi în valoare de aproximativ opt milioane de lei (400 mii euro) pentru a-și extinde prezența și a-și consolida reputația pe piețele internaționale. În acest sens, ieri a fost lansat programul de granturi WESA "Promovarea și exportul vinului moldovenesc", care este o inițiativă finanțată de American Enterprise Fund Ucraina-Moldova.
Inițiativa va fi implementată de Asociația Națională de Turism Receptor din Moldova în parteneriat cu Biroul Național al Viei și Vinului (NBVW) și Proiectul USAID Competitivitate Rurală și Durabilitate.
Prezent la eveniment, viceprim-ministrul, ministrul Agriculturii și Alimentației, Vladimir Bolea, a declarat că datorită acestor programe de suport, producătorii de vin vor putea accesa granturi și asistență pentru a accesa piața europeană și mondială. "Este foarte important ca vinurile moldovenești să fie apreciate în întreaga lume. Producerea vinului este doar o parte a drumului spre succes. La fel de importantă este promovarea și prezența pe piețele internaționale, ceea ce este adesea o provocare pentru mulți vinificatori, chiar și pentru cei care produc vinuri de înaltă calitate", a spus el.
"În Moldova există 68 de vinării mici, dar există potențial de creștere. Este esențial să le oferim tot sprijinul necesar, inclusiv pentru promovarea exporturilor", a declarat viceprim-ministrul Vladimir Bolea.
Programul de granturi WESA, care va fi implementat pe parcursul următoarelor 12 luni, are drept scop stimularea vânzărilor de vinuri moldovenești pe piețele internaționale, în special pe piețele netradiționale, cum ar fi România, Polonia, Marea Britanie, Olanda, Danemarca, Coreea de Sud, Japonia și Canada. Programul vizează sprijinirea a 15 companii vinicole moldovenești.
Fluxul de știri
0