Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Un fermier moldovean a vorbit despre consecințele căldurii și secetei pentru agricultură

© AP Photo / Matt RourkePorumb
Porumb - Sputnik Moldova, 1920, 15.07.2024
Abonare
Fermier: fermierii pot rămâne fără recoltare de porumb din cauza căldurii
CHIȘINĂU, 15 iulie – Sputnik Fermierii moldoveni ar putea rămâne fără recoltă de porumb din cauza căldurii extreme și a debutului secetei, a spus fermierul Serghei Ştefanco, demonstrând pe video consecințele vremii nefavorabile pe un câmp de porumb din regiunea Căușeni a republicii.
Anterior, Serviciul Hidrometeorologic de Stat al Republicii Moldova a raportat că în perioada 12-17 iulie țara se va afla la cel mai înalt nivel de pericol, roșu, din cauza căldurii extreme. Totodată, țara continuă să aibă avertismente despre riscuri mari de incendii forestiere și niveluri scăzute ale apei în râuri, motiv pentru care populației i se cere să economisească apă.
„Vreau să vă arăt situația reală, despre care nu se vorbește deloc... Am adus un excavator într-un câmp de porumb din raionul Căușeni pentru a săpa o groapă și a verifica dacă este umezeală dedesubt la o adâncime de aproximativ unu metru, pământul este uscat. Nu este umiditate. Nu va fi porumb, dacă nu plouă în următoarea săptămână, rădăcinile vor intra doar la 30-35 de centimetri în sol”, a spus fermierul într-un videoclip postat pe una din rețelele sociale.
Ștefanco a remarcat ca camerele de agricultura propuse de Ministerul Agriculturii nu sunt o iesire din situatia dificila a fermierilor. „Nu știu ce face guvernul nostru, Ministerul Agriculturii vrea să creeze camere agricole. Vreau să vă întreb cum ne vor ajuta pentru al treilea an la rând. fermierul a subliniat și a cerut colegilor săi să împărtășească și pe rețelele de socializare consecințele vremii nefavorabile.
Guvernul Republicii Moldova a aprobat în martie crearea camerelor de agricultură pentru dezvoltarea sectorului agricol la nivel regional și național. Potrivit documentului, camerele de agricultură vor oferi fermierilor acces la resurse și informații, inclusiv la programe de formare și finanțare, facilitând schimbul de cunoștințe și experiență între membri. Camerele de Agricultură vor fi formate pe două niveluri: zece camere regionale de agricultură și Camera Națională de Agricultură.
Anul trecut și la începutul acestui an, în Moldova au avut loc o serie de proteste ale fermierilor. Fermierii au cerut guvernului peste 22 de milioane de dolari drept compensație pentru fermele afectate de criză. Atunci negocierile cu premierul Dorin Recan și șeful Ministerului Agriculturii Bolea s-au dovedit a fi inutile, părțile nu au putut lua nicio decizie.
Fluxul de știri
0