Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Parlamentul țării lucrează cu încălcarea legilor

© Public Domain / Parlamentul Republicii MoldovaЗаседание парламента Молдовы 12.04.2024
Заседание парламента Молдовы 12.04.2024 - Sputnik Moldova, 1920, 14.07.2024
Abonare
Experții Promo-LEX au analizat sesiunea ordinară a Parlamentului din 11 iulie și au constatat că 74% (14 din 19) din proiectele de lege examinate au fost aprobate cu încălcarea procesului de transparență decizională.
CHIȘINĂU, 14 iul - Sputnik. Activiștii pentru drepturile omului au menționat că nouă proiecte de legi au fost votate fără solicitarea documentelor relevante: concluziile Direcției generale juridice, concluziile Guvernului, expertiza anticorupție, concluziile comisiilor permanente, concluziile Centrului Național Anticorupție.
Promo-LEX a subliniat că documentele privind proiectele de acte normative trebuie publicate cu suficient timp înainte, înainte de sesiunea parlamentară, pentru a asigura transparența și accesibilitatea proiectelor examinate.
De asemenea, experții au subliniat că ordinea de zi a ședinței a fost modificată cu 180 la sută. Doar trei proiecte de lege au fost aprobate în spiritul consensului dintre majoritatea parlamentară și opoziție. Actele votate au fost legate de sfera socială, ratificarea unui acord de împrumut și modificarea Codului Penal (corupție electorală pasivă).
"Ședința plenară a fost marcată de un incident în care deputații s-au stropit reciproc cu apă. Un astfel de comportament este inacceptabil și încalcă regulile de comportament parlamentar. Nici președintele Parlamentului, Igor Grosu, care nu se afla în sală la acel moment, și nici vicepreședintele Doina German nu au reacționat la incident. Vă reamintim că președintele Parlamentului, iar în lipsa acestuia - persoana care prezidează ședința, sunt responsabili de desfășurarea normală a ședinței plenare. În caz de încălcare a regulamentului, el poate chema la ordine plenul parlamentului și aplica sancțiuni", au amintit activiștii pentru drepturile omului.
De asemenea, Promo-LEX a reamintit deputaților despre obligația lor de a participa la ședințele plenare. Potrivit experților Asociației, deși 91 din 100 de deputați au fost prezenți la începutul sesiunii, aceștia au început să părăsească sala de ședințe începând cu ora 19.00. După această oră, cel puțin patru proiecte de lege au fost supuse la vot. Doar 69 de deputați au participat la procedura de vot privind ultimul proiect de lege aflat în discuție.
Fluxul de știri
0