Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Erdogan nu a exclus deschiderea frontierei dintre Turcia și Armenia

© Sputnik / Yuri CortezPresidente turco Erdogan
Presidente turco Erdogan - Sputnik Moldova, 1920, 12.07.2024
Abonare
Erdogan nu a exclus deschiderea frontierei dintre Turcia și Armenia în timpul procesului de pace
ANKARA, 12 iulie – SPUTNIK. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan nu a exclus posibilitatea deschiderii graniței Turciei cu Armenia în cazul unui rezultat pozitiv al procesului de pace dintre Baku și Erevan.
Jurnaliştii l-au întrebat pe liderul turc dacă Ankara ar putea lua în considerare deschiderea graniţei dintre Turcia şi Armenia atunci când Baku şi Erevan vor semna un tratat de pace şi se va stabili o atmosferă paşnică în regiune.
„De ce nu? I-am spus deja lui Pashinyan (Nikol, prim-ministrul Armeniei – n.red.) totul despre această problemă. Trebuie să deschidem toate pânzele pentru pace. Sperăm că o pace durabilă între Azerbaidjan și Armenia se va realiza în viitorul apropiat. La fel ca Turcia, susținem din toată inima această pace. Deschiderea coridorului Zangezur este un pas care va încununa și completa acest acord de pace. În regiune ne dorim ca soluțiile cu aspecte atât de pozitive să fie acceptate fără întârziere și să fie luate măsurile necesare”, a declarat reporterilor liderul turc la întoarcerea de la Washington .
Potrivit acestuia, din regiune vin semnale pozitive. "Și sperăm că se vor transforma în vești bune. Este important ca alte țări să demonstreze o abordare similară și să contribuie la procesul de pace pentru a stabili o pace durabilă cât mai curând posibil", a spus Erdogan.
Nu există relații diplomatice între Turcia și Armenia, granița dintre cele două țări a fost închisă din 1993 la inițiativa Ankara.
În 2022, Erevan și Baku, prin medierea Rusiei , a Statelor Unite și a UE, au început să discute despre un viitor tratat de pace. La sfârșitul lunii mai a anului trecut, premierul armean Nikol Pashinyan a declarat că Erevanul este pregătit să recunoască suveranitatea Azerbaidjanului în interiorul granițelor sovietice.
Fluxul de știri
0