Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Szijjártó: o nouă conferință pe tema Ucrainei va avea loc înainte de sfârșitul anului

© AP Photo / Efrem LukatskyDrapelul Ucrainei, Kiev
Drapelul Ucrainei, Kiev - Sputnik Moldova, 1920, 11.07.2024
Abonare
Szijjarto: o altă conferință pe tema Ucrainei ar putea avea loc înainte de sfârșitul anului 2024
CHIȘINĂU, 11 iulie - Sputnik. O altă conferință despre Ucraina ar putea avea loc înainte de sfârșitul anului, de exemplu în Arabia Saudită, a declarat ministrul maghiar de externe și relații economice Peter Szijjártó, menționând că va avea succes doar dacă Federația Rusă este prezentă la ea.
Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Andrei Rudenko, a declarat miercuri că Federația Rusă nu stabilește termene limită pentru desfășurarea negocierilor de pace cu Ucraina. Potrivit acestuia, acum ceea ce se propune de către autoritățile ucrainene nu stă la baza unor discuții serioase.
Șeful Ministerului de Externe al Ungariei a menționat că premierul maghiar Viktor Orban , în marja summitului NATO , s-a întâlnit cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care recent, la fel ca însuși Orban, s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin .
„Noi (Ungaria și Turcia - n.red.) am luat o poziție comună conform căreia, în perioada ulterioară, este nevoie de o conferință de pace la care vor lua parte ambele părți în conflict, doar aceasta are singura șansă de a promova o înțelegere”, a declarat Szijjártó.
Potrivit acestuia, conferința din Elveția nu a fost un succes pentru că Rusia nu a fost prezentă la ea.
„Este important ca conferința de pace planificată pentru a doua jumătate a acestui an, care va fi organizată în Arabia Saudită sau în altă regiune, să implice ambele părți, Rusia și Ucraina, aceasta va oferi cea mai bună șansă de a găsi o soluție”, a adăugat Szijjarto.
Anterior, Putin a făcut noi propuneri de pace pentru rezolvarea conflictului din Ucraina, prevăzând recunoașterea statutului regiunilor Crimeea, RPD , LPR , Herson și Zaporojie ca regiuni ale Rusiei, consolidarea statutului de nealiniat și liber nuclear al Ucrainei, demilitarizarea și denazificarea acesteia și abolirea sancțiunilor anti-ruse. Această inițiativă a fost respinsă la Kiev. Președintele Rusiei a mai menționat că mandatul lui Zelenski a expirat și legitimitatea acestuia nu poate fi restabilită prin niciun mijloc.
Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a menționat că Putin nu respinge posibilitatea negocierilor cu Ucraina, din moment ce există alte autorități legitime acolo. Cu toate acestea, Kievul a introdus o interdicție asupra lor la nivel legislativ și a respins propunerile de pace ale Moscovei. Autoritățile de la Kiev și-au discutat propunerile la o conferință privind Ucraina, organizată în Elveția în perioada 15-16 iunie, însă, după cum a declarat Ministerul de Externe rus, summitul a fost un eșec.
Orban a sosit la Moscova cu o delegație pe 5 iulie și a avut o întrevedere cu președintele rus Vladimir Putin. El a numit vizita la Moscova următoarea etapă a misiunii de pace, a cărei primă etapă a fost o călătorie la Kiev pe 2 iulie. Premierul ungar a spus că intenționează să organizeze mai multe întâlniri similare neașteptate în curând. Luni, Orban a vizitat Beijing, unde a spus că Ungaria este împotriva confruntării cu China și pentru cooperarea dintre UE și China. După China, premierul ungar a plecat la Washington , unde, pe lângă summitul NATO, a promis că va continua să lucreze la inițiativa sa de pace și s-a întâlnit cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Fluxul de știri
0