Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

SUA vor desfășura arme hipersonice în Germania

© Sputnik / Denis Aslanov / Accesați arhiva multimediaMilitari germani la manevre NATO. Imagine simbol
Militari germani la manevre NATO. Imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 11.07.2024
Abonare
Statele Unite vor desfășura arme cu rază lungă de acțiune, inclusiv cele hipersonice, în Germania în 2026
WASHINGTON, 11 iulie – Sputnik. Începând de anul viitor, Statele Unite vor începe să desfășoare sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune, inclusiv arme hipersonice, în Germania, a spus Pentagonul.
„Statele Unite vor începe desfășurarea sporadă a complexelor de rachete cu rază lungă de acțiune ale Forței sale operative în Germania în 2026, ca parte a planificării sale pentru o desfășurare permanentă a acestor capacități în viitor”, se arată în raport.
După cum a menționat departamentul de apărare, unitățile convenționale de foc cu rază lungă de acțiune vor include SM-6, rachete Tomahawk și arme hipersonice în curs de dezvoltare.
Guvernele Statelor Unite și Germaniei au ajuns la acordul necesar, a adăugat Pentagonul.
Se susține că noile arme vor avea o rază de acțiune semnificativ mai mare decât armele actuale de la sol din Europa .
Săptămâna trecută, președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia se consideră îndreptățită să înceapă dezvoltarea și producția de sisteme de rachete cu rază medie și mai scurtă după retragerea SUA din Tratatul INF și a declarat că începe să creeze astfel de arme.
Șeful statului a reamintit că Rusia a introdus un moratoriu privind posibila desfășurare a sistemelor sale până când aceste sisteme de rachete vor apărea în alte regiuni ale lumii.
În conformitate cu Tratatul INF, părțile s-au angajat să nu producă, să testeze sau să desfășoare rachete balistice și de croazieră la sol cu ​​rază medie (1001-5500 de kilometri) și mai scurte (500-1000 de kilometri), precum și lansatoare pentru acestea.
Putin a anunțat la o reuniune a Consiliului de Securitate de la sfârșitul lunii iunie că Statele Unite nu numai că produc rachete la sol cu ​​rază medie și mai scurtă, ci le-au adus și în Danemarca și Filipine pentru exerciții. Potrivit acestuia, nu se știe dacă partea americană a scos aceste muniții de acolo sau nu.
La începutul anului 2019, Washington a anunțat o retragere unilaterală din Tratatul privind forțele nucleare cu rază intermediară. Acordul a încetat la 2 august a aceluiași an.
Fluxul de știri
0