Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

CEC va deschide mai multe secții de votare peste hotare pentru alegerile prezidențiale

© Sputnik / Mihai CarausВыборы президента Молдовы
Выборы президента Молдовы - Sputnik Moldova, 1920, 10.07.2024
Abonare
Numărul secțiilor de votare care vor fi deschise peste hotare va fi stabilit cu 35 de zile înainte de alegeri.
CHIȘINĂU, 10 iul - Sputnik. La alegerile prezidențiale din Republica Moldova se preconizează majorarea numărului secțiilor de votare din străinătate, a declarat șeful Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angela Caraman, în cadrul unei emisiuni radio.
"Toate calculele arată că numărul secțiilor de votare ar trebui să fie majorat cu cel puțin 59. (...) Categoric, numărul secțiilor de votare va fi mai mare în unele țări unde avem un nivel mai înalt de participare", a spus ea.
Potrivit lui Karaman, numărul secțiilor de votare deschise în străinătate "va fi stabilit cu 35 de zile înainte de ziua alegerilor și va fi determinat de trei factori importanți, inclusiv preînregistrarea".
Vor fi luate în considerare datele Ministerului Afacerilor Externe privind numărul de alegători din străinătate, datele privind preînregistrarea, precum și statisticile privind numărul de alegători care au participat la ultimele alegeri dintr-o țară.
Pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova din 2020, CEC a deschis 139 de secții de votare în 36 de țări.
Bulboaca, Anenii Noi - Sputnik Moldova, 1920, 10.07.2024
Economie
Moldova va primi un credit de 98 de milioane de euro pentru reparația drumurilor regionale
La sfârșitul lunii mai, CEC a lansat o aplicație online pentru înregistrarea prealabilă a cetățenilor moldoveni cu drept de vot care se vor afla în străinătate în ziua alegerilor prezidențiale și a referendumului republican constituțional din 20 octombrie 2024. Aplicația conține și posibilitatea înregistrării pentru votul prin corespondență în țările în care va fi implementat acest proiect pilot: SUA, Canada, Islanda, Norvegia, Suedia, Finlanda.
Alegătorii se pot preînregistra cu până la 45 de zile înainte de ziua alegerilor, termenul limită fiind 6 septembrie 2024.
Referendumul constituțional republican și alegerile prezidențiale vor avea loc pe 20 octombrie.
Fluxul de știri
0